facebook

В Україні хочуть змінити закон про мобілізацію: що готує Рада

У Верховній Раді готують зміни до законодавства щодо мобілізації та військової служби, які розглянуть найближчим часом.



Про це розповів заступник очільника парламентського комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк під час загальнонаціонального телемарафону.

За його словами, парламентарі нині проводять перемовини з найвищим військовим керівництвом країни, адже для ротації необхідні нові бійці.

У робочій групі працюють представники всіх фракцій і груп. Очікується, що найближчим часом розглянуть одразу кілька проєктів законів.

Серед нововведень:

запровадження оплачуваної відпустки на 90 днів для осіб, котрі повернулися з полону (зокрема нормування, які документи потрібно мати військовому чи військовозобов’язаному під час проходження військово-лікарської комісії чи лікування після поранення; скорочення бюрократії);
введення права на звільнення зі служби осіб, які не мають громадянства, чи іноземців;
запровадження права на звільнення зі служби громадян, які мають інвалідність I-II групи;
введення права на звільнення зі служби чи демобілізацію курсанток, котрі достроково розірвали контракт.
Проєкт закону має врегулювати право на відтермінування від мобілізації педагогів, викладачів вузів та студентів.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також:  Cубсидії та тарифи у новому опалювальному сезоні: що зміниться

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.