facebook

Пендзин: через війну Путіна голодуватиме весь світ, окрім України

Війна Росії проти України спричинила катастрофічні зміни на продовольчому світовому ринку. Немає практично жодної країни, яку б не зачепили наслідки цього вторгнення. Завдяки продуктам, які Україна постачала світу, вона фактично годувала 400 мільйонів людей. І сьогодні це джерело виявилося перекритим. Багато країн постали перед загрозою голоду поточного і наступного року.



Запасів зернових та олії в Україні вистачить, щонайменше, на два роки. Тож нашій країні голод не загрожує. Але обсяги валютного виторгу також суттєво скоротяться.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

– Чи можемо ми побоюватися, що врожай цього року через війну суттєво скоротиться? Якщо так, як це вплине на експорт нашої сільгосппродукції?

– Минулого року ми зібрали 72 мільйони тонн зерна. Для того, щоб нам наїстися, треба 18 мільйонів на рік. Залишається близько 53-54 мільйонів тонн. Це наш експортний потенціал.

До початку військових дій Російської Федерації Україна вивезла 26,5 мільйонів тонн. Решта зависла в припортових елеваторах. Основні потужності вивезення зерна – це порти Чорного моря. “Укрзалізницею” через західний кордон перевозиться украй мізерна частина. Плюс там ще й колісні пари міняти треба через різницю у стандартах тощо.

Порти Чорного моря наразі повністю заблоковані військово-морськими силами РФ. Держава запровадила ліцензування та квотування експорту. Та й суто технічно зараз нічого не вивезти.

Тому навіть якщо Україна не посадить цього року нічого, дефіциту продовольства не буде. Тому що нам реально вистачає запасів на два роки.

– А що з олією?

– Україна виробляє 6,5 мільйонів тонн олії на рік. Обсяг внутрішнього ринку – 450 тисяч тонн. Ми вивозимо за кордон 92% олії, яку виготовили. Тому нам купатися у ній можна.

Читайте також:  У лютому Путін хоче піти на Київ і захопити Рівненську АЕС: астролог розповів, що буде на початку 2023 року

Але реальні проблеми у тих країн, де ми представлені на ринках. Загалом Україна годує 400 мільйонів людей у світі. Наші традиційні ринки – це північ Африки, Єгипет, Марокко, Туніс, а також Близький Схід, Ізраїль, Південно-Східна Азія та Китай. Трохи кукурудзи ми веземо в Латинську Америку. 75% пшениці, яку їдять єгиптяни, – це українська пшениця.

А тепер уявіть, що на ці ринки нічого не поїде.

І ще один момент. У світі вільних обсягів продовольства у такій кількості немає. Я маю на увазі і зерно, і олію.

Чому зараз так активно почала бігати по стелі ООН та FAO, Міжнародна організація продовольства? Тому що вони страшенно переживають, що в цих країнах буде голод, пов’язаний із тим, що туди не приїде українське продовольство.

Тож на сьогодні у світі немає країн, яких би не зачепила та агресія, яку влаштовує Росія в Україні.

Спробуйте сьогодні у супермаркетах Європи знайти соняшникову олію. Нема її там. Ідуть обмеження щодо кількості пляшок, які продаються в одні руки. Це в Іспанії, Франції. Тому що порти заблоковані, бо нічого не їде.

Торік у Китаї була шалена повінь. Вони зібрали 70% урожаю. А цього року вони запланували масовий вихід на світові ринки для поповнення продовольчих резервів, але нічого у них не вийшло, бо росіяни розпочали війну.

Сьогодні у світі ціна на зерно вже зросла на 70% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Безпрецедентне зростання! Такого не було за всю історію спостережень.

– А що з продуктами тваринництва – м’ясо, молоко тощо?

– М’ясо, молоко вироблятиметься лише у випадку, якщо будуть корми. А корми – це зернові. Наприклад, 65% вартості яйця – це комбікорм. Комбікорм – це кукурудза. Якщо у вас не буде кукурудзи, не буде яєць, не буде комбікормів – не буде м’яса, молока. Фермери виріжуть всю худобу, впаде поголів’я, все швидко з’їдять за один раз.

Читайте також:  Астролог прогнозує поворотну точку у війні в Україні 2022

– Якою є частка експорту цих продуктів тваринництва з України?

– Ми не надсилаємо продукцію тваринництва. Ми відправляємо зерно. Але від зерна безпосередньо залежить, чи буде тваринництво у тих країнах, куди ми даємо зерно. Наприклад, якщо ви не відправите овес на Близький Схід, там просто вимруть усі коні.

– Тож, що ми маємо в сухому залишку, який ваш прогноз?

– Світ точно буде голодувати цього року та наступного. Навіть якщо війна закінчиться протягом місяця, Україна все одно не встигне провести весняно-польові роботи та збере значно менше врожаю наприкінці. Незалежно від того, як швидко закінчиться війна, навіть якщо вона закінчиться за тиждень, світ голодуватиме і 2022-го, і 2023 року.

Ціна на продовольство поб’є рекорди.

Україна буде із продовольством. Але в Україні є один момент – продовольство є експортною продукцією, за яку ми отримуємо валюту. Ця валюта балансує нашу фінансову систему.

На нинішній день альтернативою є допомога наших партнерів. За березень нам дали у кредит 3 мільярди доларів. Україна, звичайно, зацікавлена якнайшвидше почати продавати продовольство у світ, але це залежить не від нас.

Підсумовуючи. Тих, кого не зачепила агресія Росії щодо України, у світі практично немає. Наприклад, італійські спагеті роблять із української пшениці. Це стосуватиметься всіх і насамперед позначиться фантастичним зростанням ціни на продовольство.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.