facebook

В уряді розповіли, що буде з бюджетом у другому кварталі: зарплати, пенсії та соцвиплати

В уряді говорять про те, що державний бюджет у другому кварталі буде суттєво недовиконаний. Втім, недовиконання однаково загрожує і місцевим бюджетам. Через це можуть опинитися під загрозою бюджетні виплати навіть за захищеними статтями. Таким чином, зарплати, пенсії і соцвиплати, які або повністю фінансуються, або дотуються з казни, цілком ймовірно, почнуть затримувати.



Про очікуване велике недофінансування бюджету у другому кварталі повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов.

Через те, що в країні у зв’язку з війною вибули з ладу великі платники податків, державний бюджет недоотримає багато грошей. Йдеться про великі підприємства на сході країни, які становили основу української індустрії та приносили до скарбниці левову частку доходів.

“Зараз ми маємо наслідки безпосередньо збройної агресії – того, що зруйновані підприємства металургії, а також інші великі платники податків, які працювали в Маріуполі, Харкові. Це також пов’язано з тим, що фактично зупинено експорт сільськогосподарської продукції з України, блоковано порти тощо”, – заявив Нємчинов.

Зрозуміло, що зруйновані промислові гіганти за місяць-два відновити не вдасться. На це знадобляться роки. Тому уряд зараз щосили намагається перезапустити економіку країни, розраховуючи швидко налагодити бюджетні надходження від відновлених підприємств, каже міністр.

Втім, навряд чи це вдасться зробити за місяць-два. Багатьом великим підприємствам завдано дуже великої шкоди. А невеликі підприємства, які евакуйовані зі сходу України, навряд чи зможуть заповнити своїми відрахуваннями бюджетний вакуум, який утворився після припинення податкових надходжень від гігантів вітчизняної індустрії.

При цьому Україні обіцяють у квітні фінансову допомогу з-за кордону. Частина цих грошей, можливо, піде на фінансування зарплат і соціальних виплат. Проте майже вся ця допомога не є безоплатною, її дають у кредит. Але Україна за перший місяць війни отримала і так величезну суму кредитних грошей. І між іншим, ніхто не має наміру списувати нам ніяких боргів. Отже, українська влада опинилася зараз перед неймовірно складними викликами: і політичними, і економічними.

Читайте також:  В Україні підвищать пенсійний вік через кілька місяців: як змінять правила

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.