facebook

Коли буде відставка Шкарлета? Шмигаля прямо запитали, і ось що він відповів

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль проігнорував запитання про те, коли буде відставка міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Не назвав він і досягнення Шкарлета на цій посаді, завдяки яким він досі її обіймає.

Шмигаль уникнув відповіді на питання про відставку Шкарлета


Залишилось без відповіді і запитання щодо звинувачень міністра у плагіати. Всі запитання прем’єру поставила народна депутатка від “Голосу” Інна Совсун і старша викладачка кафедри політології Національного університету “Києво-Могилянська Академія” під час години запитань до уряду у Верховній Раді 18 лютого.

Коли Інна Совсун взяла слово, то зауважила, що протягом останніх кількох тижнів Україною прокотилася серія студентських протестів. І вимагають вони всі одного – відставки Сергія Шкарлета “за абсолютно провалену політику в сфері освіти і науки”.

Депутатка поставила прем’єр-міністру чотири запитання щодо роботи голови МОН та його відставки:

Скажіть, як мені пояснювати своїм студентам, що їм не можна плагіатити, якщо плагіатити може міністр освіти?

Якими є конкретні досягнення міністра Шкарлета на посаді, за які ви продовжуєте його тримати на цій посаді?

Коли буде подання з вашого боку про відставку міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета?

Чи розумієте ви, що якщо відставки не буде, то зараз у вас провалюється реформа НУШ на заході у 5 клас? Нічого зараз з цього напрямку не зроблено, і це буде ваша політична відповідальність за провал вкрай важливої реформи.

“Освітня реформа є однією з найважливіших у нашій державі серед тих більше двох десятків, які ми реалізуємо. Тому, звичайно, до цього ми ставимося дуже відповідально всім Кабміном, я особисто і міністр Шкарлет також. Стосовно розвитку вищої освіти, стосовно студентських протестів – ми зустрічались зі студентами, домовились із ними, працюємо в цьому напрямку. Дякую”, – лаконічно відповів прем’єр-міністр.

Читайте також:  Піде у відставку! Зеленський сколихнув країну останньою заявою. Українці такого ще не чули

Інна Совсун та її коллеги почали кричати із зали про плагіат, намагаючись домогтися відповіді на цю тему. Однак і прем’єр, і голова Верховної Ради Руслан Стефанчук проігнорували їх. Далі Стефанчук передав слово іншому депутату. Самого Шкарлета на цій годині запитань до уряду у парламенті не було – доповіді, крім прем’єр-міністра, робили міністр оборони Олексій Резніков та міністр фінансів Сергій Марченко.

З чого все почалось
27 січня відбулось голосування за нового президента Києво-Могилянської академії у другому турі. Перемогу здобув ексміністр освіти та науки та експрезидент НаУКМА Сергій Квіт. Під час голосування сталася НП – до Культурно-мистецького центру НаУКМА, де розташовувалася виборча дільниця, увірвалися люди у масках. Одну скриньку облили фарбою, одну викрали. Викрадену скриньку знайшли, бюлетені з неї визнали дійсними.

Однак міністр освіти і науки вирішив, що історія з НП під час голосування (і лист опонентки Квіта у другому турі, тоді в.о. президента Олександри Гуменної) – достатня підстава для того, аби не визнати результати виборів і, як наслідок, перемоги Квіта. Такого ж висновку дійшла експертно-кадрова комісія відомства.

Це рішення спричинило великий скандал, студенти Могилянки оголосили безстроковий страйк та анонсували акції протесту з вимогами:

відставки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета;

підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом;

автономії українських університетів.

У скандал втрутився прем’єр-міністр, і, згідно з досягнутими домовленостями, МОН скасував цей наказ. Із виборами має розібратись сама Могилянка, під керівництвом свого почесного президента В’ячеслава Брюховецького.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.