facebook

“Був у шоці”: Клопотенко розповів, що його найбільше вразило під час роботи у шкільних їдальнях

Шеф-кухар, співавтор реформи шкільного харчування в Україні та ідеолог проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко працював на кухнях шкільних їдалень. Діти його приємно шокували своїми поглядами на харчування.

Клопотенко розповів про те, як по-різному його здивували кухарі і школярі

А от деякі кухарі дуже неприємно вразили. Про це Євген Клопотенко розповів OBOZREVATEL.

За словами шеф-кухаря, п’ять років тому, коли він тільки починав розвивати CultFood, попрацював на кухнях шкільних їдалень – і вражень отримав чимало.

Він багато спілкувався з дітьми, опитав на тему харчування понад 2 тис. учнів. І вони його шокували – але шок був зі знаком плюс.

“Я був в шоці, коли з’ясував, що насправді маленькі українці хочуть харчуватися правильно, вживати більше овочів та фруктів, крім того для них важливо чи привабливо виглядає страва на їхніх тарілках”, – розповів Клопотенко.

А от неприємно йоговразила байдужість деяких кухарів.

“Вони іноді готують такі страви, що на них дивитися боляче. І справа тут не у обладнанні чи навичках, а саме у байдужості. Це мені болить”, – поділився шеф-кухар.

Якщо у школі з якихось причин ще не налагодили харчування по-новому, в такому разі Клопотенко радить батькам взяти на озброєння ті самі технологічні карти страв з нового меню. І поки ситуація буде вирішуватися, готувати страви самостійно і давати дітям з собою до школи.

“Ми спеціально виклали всі технологічні карти у вільний доступ – будь хто може зайти на портал “ЗнаЇмо”, обрати рецепт страви зі шкільного меню і приготувати вдома. Наприклад, закритий пиріг чи пан де калатрава, львівський сирник чи кіфлик”, – зазначив шеф-кухар.

Про реформу шкільного харчування
Зміни у шкільному харчування почались із розроблення та затвердження МОЗ Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти – він набув чинності 1 січня 2021 року. А 24 березня Кабмін затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (постанова № 305).

Читайте також:  Примушування не буде, а вчителі не матимуть додаткового навантаження: що відомо про уроки щастя в Україні

Реформу шкільного харчування започаткувала перша леді Олена Зеленська навесні 2021 року. Меню розробив шеф-кухар Євген Клопотенко з командою його проєкту CultFood. Оновлене меню для їдалень презентували у травні 2021 року, початково воно було розраховане на 4 тижні й містить 160 страв. Зокрема, такі:

яєчня скрамбл;

Скрамбл зі шпинатом.

італійський омлет фрітата;

Фрітата зі шпинатом.


італійський овочевий суп мінестроне;

Мінестроне.

курячі нагетси;

Курячі нагетси.

шпундра – свинина, тушкована з буряком у буряковому квасі;

Шпундра.

верещака – свинячі реберця, запечені в квасі зі спеціями і часником;

Верещака.

Загалом у меню має бути менше хліба, солі, цукру, жирів і водночас – більше овочів, фруктів, м’яса. А у шкільних буфетах тепер заборонено продавати булочки, солодкі газовані та негазовані напої, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

Оновлене меню в школах було впроваджено з 1 вересня 2021 року – це був старт перехідного періоду, який тривав до 1 січня 2022 року. Від нового року нових норм зобов’язані дотримуватись усі школи та дитячі заклади оздоровлення та відпочинку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.