facebook

“Вакцини працюють”: науковці розповіли, чому вакциновані все одно хворіють на коронавірус

По всьому світі спостерігається зростання кількості хворих на коронавірус. Через це у мережі інтернет виникає багато суперечок щодо дієвості вакцин. Але науковці та лікарі продовжують покладатися на вакцини, які вже були випробувані та схвалені в усьому світі для захисту від інфекції.



Про це розповідає BBC.ua.
Інфекціоніст Ренато Кфурі зазначає, що перша хвиля вакцин проти коронавірусу, спрямована на зниження ризику розвитку найсерйозніших форм захворювання, які пов’язані з госпіталізацією та смертю.

“Вакцини набагато краще захищають від більш серйозних форм, ніж від помірних, легких або безсимптомних форм Covid. Чим важчий перебіг, тим більша ефективність”, – резюмував Кфурі.
А отже, головною метою цих вакцин ніколи не було зупинити саму інфекцію, а лише зменшити кількість важкохворих.
Це ж стосується вакцини проти грипу, яка доступна вже протягом десятиліть.
Щеплення, яке пропонують робити щороку, не обов’язково запобігає зараженню вірусом грипу, але дозволяє уникнути частих ускладнень у найбільш уразливих груп, таких як діти, вагітні жінки та люди похилого віку.

Черговий спалах на коронавірус, Кфурі пояснює тим, що люди традиційно у новорічно-різдвяний період їдуть до родичів і зустрічаються із друзями. І це саме по собі підвищує ризик передачі коронавірусу.

По-друге, майже через рік після того, як у деяких частинах

світу стали доступні щеплення, експерти дізналися, що імунітет проти Covid після вакцинації не триває вічно.
Третій фактор пов’язаний з появою штаму Омікрон, який є більш заразним і проти якого імунітет, отриманий за допомогою вакцин або після попередніх захворювань на Covid, видається менш ефективним.

“З огляду на це, щеплених людей, які заражаються, потрібно розглядати як звичне явище, і нам доведеться навчитися жити з цією ситуацією”, – каже педіатр.

Читайте також:  «Одягніть пакет на голову та затягніть. Надовго вас вистачить?»: Лікарі про коронавірус в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook