facebook

В Україні кардинально змінили правила видачі лікарняних листів

В Україні набувають чинності нові правила оформлення лікарняних листів непрацездатності. Отримати документ у паперовому вигляді можна буде лише у виняткових випадках.



Міністерство охорони здоров’я України дозволить видачу паперових лікарняних листів до 1 травня 2022 року. Паралельно українцям пропонуватимуть отримання електронного документа, що підтверджує період тимчасової непрацездатності.

Проте, у прес-службі МОЗ зазначили, що видавати лікарняні листи у паперовому вигляді будуть лише у виняткових випадках. Наприклад, паперовий документ зможуть отримати громадяни, яким необхідно закрити чи продовжити лікарняний, виданий у паперовій формі до 1 жовтня 2021 року.

У випадках, коли закінчився семиденний термін, протягом якого лікар повинен був внести дані про хворобу та тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Паперовий лікарняний лист видається, якщо відповідне рішення підтримає лікарсько-консультативна комісія або головний лікар закладу охорони здоров’я.

Крім того, підставою для видачі пацієнтові паперового лікарняного листа може стати збій у системі при передачі даних, що триває до 7 днів і не дозволяє сформувати електронний документ.

Водночас, як заявили у прес-службі МОЗ, той факт, що лікарня не підключилася до електронної системи охорони здоров’я, не дає право видавати лікарняні листи у паперовій формі.

Читайте також:  Рожева пантера: Леся Нікітюк в крихітному топі заговорила про радикальні зміни

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.