facebook

«Ланцюг єдності»: чому Росія боїться української соборності

21-го січня 1990-го року. У Львові, Києві та всіх населених пунктах, що з’єднують ці два великі міста, відбулася унікальна для всієї Європи подія. Сотні тисяч українців взялися за руки, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності. Живий ланцюг простягнувся на 700 км – в пам’ять про Акт Злуки ЗУНР та УНР у 1919 році.

Ланцюг починався в Івано-Франківську від Центрального народного дому (колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту Злуки), йшов через Стрий (звідси йшло його відгалуження на Закарпаття), Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тим, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіславів) у 1919 р. був столицею ЗУНР.

Щільність «ланцюга» була неоднорідною – від кількох рядів у центрі Львова до інтервалу в десятки метрів у деяких районах Київщини та Житомирщини. Передбачаючи таку ситуацію, штаб акції скеровував у такі місця автобуси з активістами зі Львова й Івано-Франківщини. Фінансування акції не склало для її організаторів надзвичайних проблем завдяки ентузіазму активістів: пальне для автотранспорту учасники акції забезпечували власним коштом.

Відтоді, імпровізовані менші ланцюги єдності відбуваються щороку. Не завадила цьому навіть пандемія коронавірусу. Минулого року День Соборності українці відзначили онлайн! Онлайн-ланцюг має вигляд супутникової мапи з аватарками тих, хто долучився до акції. За задумом авторів, ланцюг має простягнутися від Софійської площі в Києві до парку Тараса Шевченка в окупованому Сімферополі.

Саме наприкінці січня, українці забувають про політичні розбіжності і знову беруть один одного за руки. Та чому свято соборності матиме особливе значення саме цього року?

На кордоні з Україною стоять більше ста тисяч російських солдатів. Кремль намагається дестабілізувати Україну зсередини. Насамперед, через штучно створену енергетичну кризу та гострі суперечки між прихильниками президента Зеленського та нардепа Порошенка. Про це повідомляють і союзники України.

Читайте також:  "Спершу чоловік не дозволяв зачіски та модні одяганки, а потім з молодою бухгалтеркою лямур закрутив"

«Саме Росія приготувала внутрішній саботаж, дестабілізацію та варіанти [дій] під чужим прапором в Україні. Саме Росія поширює дезінформацію та брехню про Україну, США та НАТО, щоб виправдати власні дії», — зазначила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд та нагадала, що саме Кремль у 2014 році окупував частину території України.

Втім, нова російська агресія не матиме жодного шансу на успіх лише в кожному випадку – коли всі українці будуть єдиними. Коли вони знову відкинуть усі мовні, релігійні та політичні розбіжності і виступлять єдиним фронтом проти агресора. Тоді Україна переможе.

Шукайте деталі в групі Facebook