facebook

Через податкову реформу українці будуть втрачати третину своєї зарплати: фінансисти б’ють на сполох

Зарплата українців може стати відчутно меншою через податкову реформу. Зокрема, об’єднання трьох окремих податків в один та його зниження, яке передбачено цією реформою, може призвести до зворотного результату. Зарплата працівників не зросте, як обіцяють автори реформи, а навпаки, зменшитись.



Такі підводні камені виявила в податковій реформі бухгалтерка-експертка аутсорсингової компанії Accountor Тетяна Шеремет.

Влада має намір об’єднати три податки, які зараз платяться із зарплати працівників: податок на доходи фізичних осіб (НДФО), військовий збір та єдиний соцвнесок. Зараз їхні розміри такі: НДФО – 18%, військовий збір – 1,5% та єдиний соцвнесок – 22%. У підсумку виходить 41,5% від заробітку.

Після об’єднання цей податок хочуть знизити до 30%, а поступово зменшити його ще на 5% – до 25%. Виходить начебто беззаперечна економія зарплати. Однак Тетяна Шеремет каже, що все залежить від того, що буде обрано за базу оподаткування.

Адже за тією системою оподаткування, яка діє зараз, ці три податки по-братньому ділять між собою роботодавець і найманий працівник. Роботодавець платить із зарплати, нарахованої працівнику, єдиний соцвнесок ще до того, як це нарахування буде зроблено. Тобто працівнику нараховують зарплату вже з вилученим із неї соцвнеском. А далі вже з його зарплати беруть НДФО та військовий збір.

Однак, якщо працівника зобов’яжуть повністю платити цей податок самому, із нарахованої йому зарплати, то йому доведеться віддати замість 19,5% зарплати аж 30%.

“Якщо об’єднувати все в один податок, то хто буде його платником? Якщо співробітник, то це збільшить податкове навантаження на населення. Чи не призведе це до ще більшої “тінізації”, адже не кожен працівник матиме можливість платити третину заробітної плати до бюджету?”, – каже бухгалтерка.

Читайте також:  В Україні прогнозують підвищення тарифів на світло удвічі: яка вартість буде 2024 року

А якщо всі податкові видатки ляжуть на плечі роботодавця, то в цьому також немає нічого доброго. Йому доведеться збільшувати фонд зарплати, а в теперішніх умовах це не кожному по плечу.

Втім, є в такій реформі і беззаперечні переваги, каже експертка. Зокрема це – спрощення адміністрування податків та ведення бухгалтерської звітності. Але, перш ніж щось впроваджувати, треба ретельно обміркувати механізм оподаткування, аби люди не втратили в зарплатах, і роботодавці не опинились у збитку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.