facebook

Дослідження: сполуки конопель можуть запобігати зараженню COVID-19

Певні сполуки коноплі, зокрема канабіноїдні кислоти, можуть запобігти проникненню коронавірусу, блокуючи його проникнення в клітини.



Про це заявили дослідники з Державного університету штату Орегон та Орегонського університету охорони здоров’я та науки (США), передає Фіртка.
Так, дві канабіноїдні кислоти під назвою CBGA та CBDA, які зазвичай зустрічаються в коноплі, можуть зв’язуватися з шипоподібним білком SARS-CoV-2.
За словами дослідника з Глобального інноваційного центру коноплі штату Орегон у Фармацевтичному коледжі Річарда ван Брімена, користь для запобігання вірусному зараженню клітин має надходити від канабіноїдних кислот, які чутливі до тепла.
«Їх не потрібно палити, інакше це перетворить їх на канабідіол, і тоді це не спрацює як противірусний ефект», — сказав вчений.
Дослідник зазначив, що вивчені канабіноїди широко розповсюджені й легкодоступні. Так, вони містяться у коноплях та у багатьох екстрактах конопель у великій кількості.

«Вони не є контрольованими речовинами, такими як тетрагідроканабінол, психоактивний інгредієнт марихуани, і є безпечними для людей. У них є потенціал для запобігання та лікування»,— додав він.

Річард ван Брімен також наголосив, що куріння канабісу не забезпечує жодного захисту від вірусу, який викликає COVID-19.

Хоча науковці визнають, що наразі необхідні подальші дослідження, але вже наявні результати показують, що канабіноїди можуть бути перетворені на ліки для профілактики або лікування коронавірусної хвороби.

«Наше дослідження довело, що з’єднання конопель однаково ефективні проти варіантів SARS-CoV-2, зокрема варіанту B.1.1.7, який вперше виявили у Сполученому Королівстві, і варіанту B.1.351, який вперше виявили у Південній Африці. Ці два варіанти також відомі як альфа- та бета-варіанти відповідно», — підсумував дослідник.

Нагадаємо, на Кіпрі зафіксували новий штам коронавірусу «Deltacron». Так, гібрид має генетичне походження «Delta» та деякі мутації «Omicron».

Читайте також:  Ця хвиля COVID-19 стане останньою з великою кількістю обмежень, – очільник Pfizer

Крім того, штам коронавірусу «Omicron» легше протікає у вакцинованих. Проте, британські вчені виявили, що дві дози вакцини проти COVID-19 не забезпечують достатньої кількості антитіл проти штаму «Omicron».

Своєю чергою засновник та генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін припускає, що в майбутньому вакцинуватись проти COVID-19 потрібно буде щороку.

Наразі єдиною альтернативою локдауну є масова вакцинація. Уряд не планує вводити повний локдаун. Навіть у «червоних» зонах бізнес і громадські заклади працюватимуть при повній вакцинації всіх працівників і відвідувачів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.