facebook

Вчені відкрили нову систему з п’яти зірок

Астрономи відкрили рідкісну систему з п’яти пов’язаних зірок, розповіли вчені на конференції в Уельсі.

1650502



Система складається з пари подвійних зірок, одна з яких гравітаційно поєднана ще з однією. Це перша подібна зоряна система.

Та пара зірок обертається довкола спільного центру гравітації, але їх роз’єднує більша відстань, ніж від Сонця до орбіти Плутона.

Знахідку презентували на Британській національній конференції астрономів у місті Хландудно в Уельсі.

Незвичайна зоряна система – на віддалі 250 світлових років у сузір’ї Великої Ведмедиці. Її відкрили в межах проекту “Ширококутний пошук планет” СуперWASP (англійською – Wide Angle Search for Planets).

Ця система використовує відносно невеликі камери, розміщені на Канарських островах і в ПАР для отримання зображень неба кожні кілька хвилин.

Замірювання яскравості окремих зірок, отримані впродовж багатьох років, збираються і накладаються.

Коли зірки проходять одна перед одною, вони утворюють у світлових кривих регулярні затемнення.

Дані з нової зоряної системи показали існування в тій ділянці неба двох подвійних зірок, одна з яких була так званою подвійною контактною.

 Ця надзвичайно рідкісна система зірок отримала назву 1SWASP J093010.78+533859.5

Співавтор відкриття доктор наук Маркус Лор з Відкритого університету сказав BBC News, що це зірки, орбіти яких настільки близькі, що мають спільну зовнішню атмосферу.

Подальші спостереження різних хвиль світла, які виходять із цієї системи, показали існування п’ятої зірки, яка гравітаційно пов’язана з відокремленою подвійною.

“Це справді екзотична система зірок. У принципі немає жодних причин, чому вона не могла б мати планет, які обертаються довкола кожної пари зірок. Будь-які мешканці тих планет мали б небо, якому могли би позаздрити творці “Зоряних воєн”, – сказав доктор Лор. – Часами вони могли б спостерігати аж п’ять Сонць різної яскравості на своєму небосхилі”.

Читайте також:  Івано-Франківськ продовжив карантин для школярів

За словами Маркуса Лора, те, що всі вони обертаються в одній площині, свідчить, що зірки утворилися з одного “прото- зоряного диску” пилу та газу.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook