facebook

Лікарі назвали основні міфи про грип та порадили, як вберегтись

Осінньо-зимовий період зазвичай відзначається значним ростом простудних захворювань. Причина цього криється у зниженні захисних функцій організму, падінні температури повітря та дощовій прохолодній погоді – сприятливому середовищі для розмноження вірусів та бактерій. Одним із серйозних вірусних захворювань є грип, який має десятки видів та іноді може призводити до серйозних ускладнень.

Лікарі назвали основні міфи про грип та порадили, як вберегтись


Навколо профілактики цього захворювання ведуться дискусії, які містять безліч суперечливої інформації, що може збити з пантелику та ускладнити його запобігання.

OBOZREVATEL проаналізував медичні дані, за допомогою яких розвіяв популярні міфи про грип та порадив, як від нього вберегтися.

Так, експерт з інфекційних захворювань та вакцин, доктор медицини Грегорі Поланд на інформаційному ресурсі Mayo Clinic спростовує вигадки про вакцинацію від грипу.

Міф №1. Можна заразитися від вакцини
Медики всього світу пропагують вакцинацію як найкращий спосіб вберегтися від багатьох інфекційних хвороб. Існує щеплення і від грипу. Вакцина виготовляється з інактивованої (мертвої) частинки вірусу та тренує імунітет на його розпізнавання. Заразитися від щеплення неможливо.

Якщо людина відчула симптоми грипу за кілька днів після вакцинації, це означає, що вона зустрілася з вірусом до або одразу після неї, адже для повноцінного захисту та формування антитіл має пройти до двох тижнів після щеплення.

Міф №2. Здоровим людям не потрібні щеплення
Профілактична вакцинація у першу чергу показана людям з хронічними тяжкими захворюваннями або імуносупресією, адже грип може викликати ускладнення або навіть призвести до смерті. Однак здорові люди теж мають захистити свій організм, адже не можна передбачити, як протікатиме хвороба та яку шкоду вона може нанести. Саме тому вакцинація дозволена навіть малюкам від 6 місяців.

Міф №3. Щеплення не працює, адже люди все одно хворіють
Грип має безліч різновидів, ніколи не можна передбачити, який саме вразить вас. Крім того, людей з міцним здоров’ям щеплення надійно захищає від зараження, але може вразити ослаблений імунітет.

Читайте також:  "Не розумію, в чому загроза": відомий лікар зробив несподівану заяву про штам Омікрон та вакцинацію

Водночас вакцинація не дає 100% гарантії того, що ви зовсім не захворієте, але однозначно захищає від тяжкого перебігу та ускладнень. Отже, навіть якщо ви захворіли, вакцина допоможе швидше одужати.

З визначеними тезами погоджуються й експерти видання Harvard Health Publishing й та називають ще кілька оманливих фактів про грип.

Міф №4. Грип – це просто застуда
Справді, за своїми симптомами (підвищення температури, нежить, кашель тощо) грип схожий зі звичайною застудою. Однак його перебіг може бути набагато складнішим та викликати досить грізні ускладнення, наприклад, пневмонію. Тяжкі випадки грипу вимагають тривалого лікування та відновлювального періоду, а також щорічно призводять до численних госпіталізацій та ситуацій з летальним кінцем.

Міф №5. Можна заразитися, вийшовши на вулицю з мокрим волоссям або без пальто
Грип – вірусне захворювання, тому заразитися ним можна лише у випадку, коли ви зустрілися безпосередньо з його збудником. Така асоціація викликана тим, що грип активно розповсюджується саме в холодну пору року, оскільки погодні умови цьому сприяють, а захисні сили організму знижуються.

Міф №6. Для лікування потрібні антибіотики
Віруси добре піддаються лікуванню противірусними препаратами, а антибіотики на них не діють. Навіть якщо ви маєте температуру, головний та м’язовий біль, кашель (які є звичайними симптомами грипу), не слід приймати антибіотики без призначення лікаря.

Вони можуть знадобитися лише у тому випадку, якщо ваш стан погіршується, а до вірусу приєдналася бактеріальна інфекція та викликала ускладнення, але встановити це без аналізів неможливо.

Міф №7. Курячий бульйон вилікує грип
Курячий теплий бульйон може допомогти полегшити біль у горлі, а також запобігти зневодненню організму та поповнити запас рідини при високій температурі. Однак більше жодних терапевтичних властивостей він не має, тому не слід зволікати з походом до лікаря та дієвим лікуванням.

Читайте також:  У Надвірній школяр розпилив перцевий балончик – п’ятеро дітей звернулися до лікарні

Як захиститися від грипу?
Як бачимо, грип – досить серйозне захворювання, яке може зашкодити організмові. Щоб вберегтися від нього, варто прислухатися до порад, які дають лікарі. Так, окрім щорічної вакцинації, доктор медицини Грегорі Поланд радить дотримуватися правил гігієни (частіше мити руки та обличчя після вулиці, відвідування громадських місць, перед іжею тощо), зміцнювати загальний імунітет (наприклад, кинути палити) та уникати місць великого скупчення людей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.