facebook

“Летальність стане жахливою і безнадійною, лишиться лиш один рятівний шлях”: аналітик про наступника штаму “Омікрон”

Штам “Омікрон” невпинно шириться світом і Україною. Лікарі попереджають, що вірус викликає дуже серйозні симптоми та ускладнення. Також новий штам надзвичайно сильно заразний і неймовірною легкістю передається від людини до людини.



Як інформує “РБК-Україна”, аналітики Українського центру охорони здоров’я (UHC) на чолі з Павлом Ковтонюком прогнозують, що влітку захворюваність в Україні піде на спад. Але восени країну може накрити нова хвиля захворюваності, яка буде розвиватися за одним із трьох сценаріїв.

Перший – адаптація: з часом вірус адаптується до свого носія. Який би штам не домінував восени, його пристосування до “господаря” призведе до більшої кількості заражень, легкого перебігу хвороби і спаду летальності.

Другий сценарій – стагнація: адаптації вірусу не відбудеться, але і більш небезпечних штамів не з’явиться. В такому випадку нова хвиля захворюваності буде схожа на осінню хвилю 2021 року. Але рівень вакцинації серед населення буде вищим, що допоможе трохи збити госпіталізацію і смертність.

Третій і найбільш небажаний сценарій – загострення: поява більш заразного, агресивного і летального штаму. Як вважають експерти UHC, вакцинація може виявитися неефективною проти нового “мутанта”, тому доведеться покладатися тільки на створення дієвих ліків.

За оцінкою Ковтонюка, 2022 рік не стане останнім у цій пандемії COVID-19.

“Він стане ендемічним, тобто буде з нами завжди, наприклад, як зараз грип. Але для більшості країн світу це відбудеться не в 2022 році. Наступний рік покаже, на яких умовах ми укладемо з коронавірусом мирний договір про співіснування”, – каже співзасновник Українського центру охорони здоров’я.

Читайте також:  "Руйнує мозок та серце, небезпека – смертельна": жахлива новина від лікарів про коронавірус

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.