facebook

Країни Європи закриваються через загрозу Омікрону: інформація для мандрівників

Штам коронавірусу Омікрон розповсюдився у 110 країнах світу, а в деяких європейських навіть став домінувальним. На тлі його стрімкого розповсюдження урядовці почали вводити ще більш посилені обмеження всередині держав і на перетин їхніх кордонів.

Країни Європи закриваються через загрозу Омікрону: інформація для мандрівників


Так, у передноворічний період багато країн Європи просто заборонили проведення масових святкових зібрань, або ж в’їзд власним громадянам та іноземцям, які не засвідчать відсутності у них COVID-19. OBOZREVATEL зібрав інформацію, яку варто знати мандрівникам.

Реакція на загрозу Омікрону
Новий COVID-штам став домінувальним у Британії, яка напередодні зареєструвала рекордну з початку пандемії кількість хворих – майже 120 тисяч. А також в Ірландії, Португалії й Данії.

У багатьох країнах чиновники й експерти сфери охорони здоров’я заявляють про те, що частка інфікувань Омікроном продовжить зростати. Зарадити розповсюдженню цього варіанта коронавірусу вирішили пришвидшенням темпів вакцинації, а подекуди і введденням бустерних чи загалом обов’язкових щеплень. А паралельно – введенням карантинних заборон.

Які країни і як саме закрилися
Німеччина

Канцлер Олаф Шольц і глави урядів федеральних земель домовилися про розширення обмежень на контакти. Зокрема, з 28 грудня зустрічатися групами у складі не більше 10 осіб можна буде тим, хто вакцинувався від коронавірусу чи перехворів на нього. А щодо невакцинованих продовжать діяти суворіші правила, інформує DW.

Крім того, масові заходи в країні повинні проводитися без глядачів – наприклад, матчі бундесліги або інші спортивні турніри. Це ж правило стосується і культурних заходів.

Іспанія

Прем’єр-міністр Педро Санчес оголосив, що до Різдва країна поверне вимогу носіння масок на вулиці у відповідь на різке зростання кількості випадків коронавірусу, пише BBC.

Водночас найвищий суд іспанської Каталонії підтримав запропоноване регіональним урядом рішення про нічну комендантську годину та інші заходи для боротьби з COVID-19. Як повідомляє El Pais, у муніципалітетах із понад 10 тис. жителів і де захворюваність перевищила 250 випадків на 100 тис. населення комендантська година діятиме з 1 години ночі до 6 ранку, а також будуть заборонені зібрання за участю більше 10 осіб.

Читайте також:  Вчені назвали категорію людей, які найважче переносять Омікрон

Заходи наберуть чинності з опівночі 24 грудня й триватимуть протягом наступних двох тижнів. Крім того, для ресторанів і спортзалів діятиме обмеження на прийом відвідувачів – 50% від місткості, а для магазинів та культурних закладів – 70%.

Італія

На тлі рекорду інфекцій міністр охорони здоров’я Роберто Сперанца повідомив про повернення обов’язкового маскового режиму на вулиці.

Крім того, італійці тепер мають одягати маски підвищеного ступеня захисту в громадському транспорті, кінотеатрах, театрах та на стадіонах.

Також уряд Італії заборонив усі масові святкування Нового року та закрив дискотеки та клуби до 31 січня, інформує Ansa.

Бельгія

Країна закриває кінотеатри, театри, концертні зали й внутрішні переміщення на тлі поширення Омікрону. Доступ громадськості на стадіони, спортивні заходи та відкриті майданчики під наметами теж буде заборонений, передає Politico.

Різдвяні ринки просто неба можуть залишатися відкритими з обмеженнями кількості клієнтів. Натомість парки розваг повинні закритися.

Музеї, бібліотеки та спортивні споруди залишаться відкритими. Також люди зможуть ходити на шопінг по двоє, не враховуючи дітей. Віддалена робота продовжуватиметься з особистим відвідуванням офісу не більше від одного дня на тиждень.

Фінляндія

Ця країна залишається однією з тих, які найменше постраждали від пандемії COVID-19. Проте останніми тижнями й у ній рівень захворюваності зростає. Тож, щоб стримати її і поширення Омікрону, у Фінляндії вирішили обмежити години роботи ресторанів і барів.

Із 24 грудня вони мають зачинятися вже о 22:00, а продавати алкоголь у них можна до 21:00, повідомляє Yle. Надалі ж, із 28 грудня, продаж спиртного буде дозволено не пізніше ніж до 17:00, а робота – до 18:00. У випадку, якщо у відвідувачів перевіряють наявність COVID-паспортів, заклад може залишатися відкритим для подачі їжі до 20:00.

Читайте також:  "Люди не витримують страждань і втікають, штам "Омікрон" жахає медиків": фахівець про загрозу вірусу в 2022 році (ВІДЕО)

Загалом паспорт про вакцинацію стане обов’язковим для відвідування закладів швидкого харчування, піцерій, кафе тощо після 18:00. Введено й обмеження щодо кількості відвідувачів: не більше 50% від максимального завантаження у барах, 75% – у ресторанах.

Із 28 грудня й до 16 січня діятимуть посилені вимоги для тих, хто прибуває у Фінляндію з інших країн Шенгенської угоди та Євросоюзу. Зокрема, мандрівнику знадобиться сертифікат про вакцинацію чи перенесений COVID-19 + негативний результат тесту (зроблений не раніше ніж за 48 годин до поїздки).

До всього іншого, університети й інші заклади освіти для дорослих студентів після різдвяних канікул перейдуть на дистанційне навчання.

Швеція

Із 28 грудня країна не буде пускати до себе навіть вакцинованих іноземних мандрівників без негативного тесту на коронавірус, передає The Local. Він має бути зроблений не раніше ніж за 48 годин до в’їзду.

Така вимога поширюватиметься на дорослих і дітей від 12 років, незалежно від того, подорожують вони зі скандинавських держав, Європейського Союзу чи решти світу.

Водночас громадян Швеції та іноземців, які проживають там, це обмеження не стосуватиметься, але рекомендація пройти тестування після повернення в країну чинна для всіх.

Шотландія

В уряді країни оголосили про закриття нічних клубів на найближчі три тижні з 27 грудня, передає BBC.

Заступник першого міністра Шотландії Джон Свіні зазначив, що простіше закрити заклади, ніж гарантувати, що вони виконуватимуть вимоги про дистанцію. За його словами, клуби отримають компенсацію за вимушену зупинку роботи.

Закладам також залишають альтернативу – тимчасово працювати тільки як бар, дбаючи про всі правила безпеки.

Греція

У країні з 24 грудня до 2 січня носіння маски буде обов’язковим як у приміщеннях, так і на відкритому повітрі. А для поїздок у громадському транспорті чи відвідування супермаркету буде потрібно респіратор KN95.

Читайте також:  До кінця 2019 року в Польщі відкриється найглибший басейн у світі

Усі масові гуляння, заплановані муніципалітетами на найближчі дні, скасовуються.

Глава МОЗ Танос Плевріс також дав “настійну рекомендацію” людям пройти тестування перед будь-якими зібраннями з друзями та сім’єю, пише Ekathimerini.

Після 3 січня уряд Греції планує запровадити ще більше обмежень, які стосуватимуться розваг, спортивних і другорядних заходів. Але вони не включають локальні чи загальні карантини або повернення системи SMS для виходу з дому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.