facebook

Українцям почнуть робити третє щеплення від коронавірусу: кому і навіщо потрібна бустерна доза

На тлі появи нового штаму Омікрон дедалі більше країн запроваджує обов’язкове третє щеплення від коронавірусу. Так званий бустерний укол уже роблять в Ізраїлі, Туреччині та Великій Британії. Обговорюють цю ідею в Україні.

Загальна ревакцинація в Україні може стати доступною вже найближчим часом – у січні-лютому 2022 року


Навіщо потрібне додаткове щеплення, що про це думають лікарі та чого чекати в цьому контексті в Україні, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Навіщо потрібна третя доза?
Останнім часом коронавірус почав активно мутувати. Крім Дельти, що домінує у світі, з’явився новий штам Омікрон, який здатен частково уникати імунітету. Захворіти на новий варіант COVID-19 можуть навіть вакциновані. Це означає, що двох щеплень тепер недостатньо для повноцінного захисту. Докладніше про це можна прочитати тут.

Тому провідні фармацевтичні компанії розробляють вакцини, здатні протистояти Омікрону. Однак поки їх немає, єдиним способом захиститися залишається ревакцинація.

У чому різниця між бустерною та додатковою дозами?
Бустерну дозу вводять для того, щоб посилити імунну відповідь організму, яка з часом знижується. Наприклад, зроблене в далекому дитинстві щеплення від дифтерії доведеться повторити після 18 років. Це потрібно, щоб продовжити дію препарату: так він зможе захистити організм ще довгі роки.

Справа в тому, що в організмі людини є клітинний імунітет, який зберігає інформацію про антиген вірусу. Ця пам’ять залишається навіть після того, як антитіла зникають. І коли вірус знову потрапляє в організм, імунна система виробляє антитіла, щоб дати відповідь інфекції. Але науковці вважають, що клітини пам’яті можуть не встигати дати відсіч вірусу, тому виникає потреба підтримувати високий рівень антитіл під час епідемії.

А додаткову дозу вводять для того, щоб захистити людей, для яких через стан здоров’я вакцини мають нижчу ефективність. Це стосується осіб з онкологією, ВІЛ, імунодефіцитом, а також людей, які отримують препарати, що пригнічують імунну відповідь.

Читайте також:  Українці за кордоном: кого позбавлять державних виплат вже з 1 серпня

Які країни вже роблять бустерну вакцинацію?
Першим у світі щеплювати населення третьою дозою вакцини від COVID-19 почав Ізраїль. Ще влітку бустерні дози вакцини отримали літні люди зі слабким імунітетом. А в жовтні влада анулювала “зелені паспорти” тим, хто пройшов повну вакцинацію двома дозами понад півроку тому. Тепер цей документ видають лише після бустерної дози.

Через стрімке поширення штаму Омікрон у Великій Британії планують до кінця грудня масово провакцинувати третьою дозою всіх дорослих старших 18 років. У Німеччині канцлер Олаф Шольц поставив завдання: зробити 30 мільйонів бустерних щеплень до Нового року.

Бразилія відкрила доступ до ревакцинації для всіх громадян віком від 18 років. А в Італії третє щеплення спочатку робили лише людям віком від 60 років, проте з 1 грудня вікове обмеження знизили до 40 років. Угорщина почала ревакцинацію ще в серпні – коли з’ясувалося, що китайська вакцина Sinopharm не дає надійного захисту літнім людям.

У Франції з 15 січня повнолітні громадяни, які пройшли перший курс вакцинації понад п’ять місяців тому, мають зробити додаткове щеплення. Інакше їхній COVID-сертифікат не вважатиметься дійсним. Люди із груп ризику мають право на ревакцинацію ще з вересня.

А що в Україні?
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 13 грудня підписав указ, згідно з яким в Україні дозволять щеплювати третьою дозою вакцини від COVID-19. Однак це стосується лише громадян із ослабленим імунітетом. Зокрема, йдеться про людей, які:

приймають імуносупресивні препарати;

мають ВІЛ/СНІД;

хворі на рак;

перенесли трансплантацію органів;

мають спадкові захворювання, які впливають на імунну систему, наприклад, уроджену недостатність імуноглобуліну A.

Водночас Центр громадського здоров’я рекомендує зробити щеплення людям старше 60 років, які раніше вакцинувалися препаратом CoronaVac. Для цього можна використовувати інші вакцини – Moderna і Pfizer.

Читайте також:  Коли в Україні будуть святкувати Великдень-2020: дата і кількість вихідних

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.