facebook

Одноразові пакети в Україні заборонять за кілька днів: скільки коштуватиме

В Україні з 10 грудня заборонять розповсюджувати безкоштовні одноразові пакети. Їхня ціна за новими правилами становитиме від 2 до 3 грн, це сприятиме переходу на безпечні для екології матеріали.

Пластикові пакети в Україні перестануть бути безкоштовними


Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Ще 1 червня у Верховній Раді ухвалили закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, цей закон набуде чинності 10 грудня 2021 року.

У статті 3 Закону визначено, що розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Тому одноразові кульки з 10 грудня більше не зможуть бути безплатними.

Згідно з проєктом постанови Кабміну “Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети”, з 10 грудня пластиковий пакет “у формі рукава з дном та відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів” має коштувати:

Без ручок та бічних складок: 2 грн.

Без ручок із бічними складками: 2,5 грн.

З ручками без бічних складок: 2,5 грн.

З ручками та бічними складками: 3 грн.

Це мінімально допустимі роздрібні ціни, але продавець може встановити їх на вищому рівні. Відповідно до задуму, запровадження плати за пластикові кульки має спонукати українців використовувати їх менше та шукати більш екологічні альтернативи.

При цьому біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети завширшки до 225 міліметрів для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів надаватимуться безкоштовно до 2023 року, адже поки що в масовому виробництві альтернативи для них немає.

Платити за кульки потрібно буде як у супермаркетах, так і в інших точках роздрібної торгівлі. Як контролюватимуть виконання цієї постанови, ми уточнили у Держпродспоживслужби, але там відповіді на це питання до виходу матеріалу не надали.

Читайте також:  Сильні магнітні бурі у квітні: що зробити, щоб полегшити стан здоров'я

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.