facebook

Вчені з’ясували, що COVID-19 можна подолати на ранному етапі дешевим антидепресантом

Вчені з’ясували, що один з бюджетних антидепресантів може знизити ризик госпіталізації серед хворих, у яких діагностували коронавірус на ранньому етапі. Він знижує ризик смерті від COVID-19 у груп ризику.



Про це йдеться у результатах дослідження, які опубліковані в журналі Lancet.

Зазначається, що антидепресант “Флувоксамін” використали при лікуванні коронавірусу серед 1500 бразильців, які нещодавно заразилися COVID-19. Вони мали ризик серйозного перебігу через інші проблеми зі здоров’ям, такі як діабет. При цьому більшість – не отримували щеплення від коронавірусу.

Майже половина з учасників досліду приймали вдома антидепресант протягом 10 днів. Інші – отримували плацебо. За ними слідкували чотири тижні, аби побачити, кого госпіталізують.

У групі, яка приймала препарат, 11% були доставлені до лікарні, у порівнянні з 16% тих, хто приймав фіктивні таблетки.

Втім, згодом учасники почали скаржитись на побічні ефекти від препарату, зокрема на порушення травлення. Водночас 12 людей, які приймали плацебо, померли через ускладнення від COVID-19.

Серед тих, хто отримував “Флувоксамін”, померла лише одна людина. Серед тих, хто довів лікування до кінця, кількість серйозних ускладнень була нижчою на 66%, смертність – на 91%.

Втім, вчені все одно вважають, що цей препарат добре вивченим та досить безпечним. Вони припустили, що його можна використовувати для лікування COVID-19 у країнах, що розвиваються.

Одна з авторок дослідження Анджела Рейєрсон в інтерв’ю CNN пояснила, що препарат може впливати на запальні процеси. За її словами, “Флувоксамін” зменшує вироблення запальних молекул, цитокінів, які активно виробляються під час коронавірусної хвороби. Також ліки можуть знижувати кількість тромбоцитів і таким чином впливати на згортання крові.

Так, “Флувоксамін” – препарат, який використовують для лікування обсесивно-компульсивного розладу.

Читайте також:  У Китаї померла перша людина від нового хантавірусу, 32 – на карантині

Шукайте деталі в групі Facebook