facebook

Епідеміолог розповів, як вберегтися від нового заразнішого варіанту штаму “Дельта”

Кількість нових хворих істотно більшатиме, причому хворітиме чимало дітей. Причина цьому – новий варіант штаму “Дельта” АY4, який уже зафіксували на Тернопільщині. Водночас попри мутації штаму “Дельта”, діючі вакцини щодо нього теж помічні, запевнив Суспільне епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев.



За його словами, мутацію підтвердили вчені Київського інституту молекулярної біології та генетики академії наук України. Володимир Паничев каже, через це на COVID -19 частіше хворіють діти та люди молодого віку.

“Нинішній варіант “Дельта” АY4, тобто, видозмінений варіант “Дельта” володіє більшою контагіозністю та більшою вірулентністю. Дві зміни в геномі цього варіанту АY4 стосуються здатності вірусу до більшої проникності в клітину, більшої вірулентності.

Ми за результатами епідеміологічного спостереження розуміли, що очевидно, відбулися зміни у патогенах, до кінця вересня наші прогнози абсолютно реалізувалися і захворюваність в вересні поточного року була нижчою, аніж в вересні минулого року. З початком жовтня ми почали відмічати потижнево, що ситуація ускладнюється.

Станом на сьогодні, ми в 1,6 рази перевищуємо захворюваність, порівняно з жовтнем минулого року. За неповний місяць ми маємо більшу кількість людей, які захворіли та тих, що помирають”, – каже Паничев.

Вірулентність, каже Володимир Паничев, це здатність вірусу викликати хворобу, а контагіозність – це здатність до поширення.

За його словами, наразі кількість дітей, що хворіють на коронавірус складає більше 7% від загальної. Раніше, каже епідеміолог, було не більше 6%. За його словами, при цьому, захворюваність серед щеплених людей не підвищилась.

“У нас захворюваність щеплених в структурі всіх випадків зараз складає близько 7%. Тобто, не дивлячись на те, що переважно циркулює ось цей генетично змінений варіант, ефективність вакцинації є доволі високою. Тому я ніби запобігаю коментарям: “Нащо вакцинуватися, якщо вірус змінюється?”. Ні, ті зміни, які відбуваються в геномі віруса, не торкаються тих фрагментів геному, які використані в вакцинах, які відповідальні за напрацювання імунітету”, – каже Паничев.

Читайте також:  90-річна франківчанка підняла на ноги рятувальників

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.