facebook

Повний локдаун в Україні можуть ввести раніше, ніж очікувалося: названо терміни

З 23 вересня по всій Україні діє жовта зона адаптивного карантину. Незважаючи на обмеження, коронавірус продовжує поширюватися. Уже вісім областей і Київ відповідають показникам помаранчевої зони.



Інфекціоніст Вадим Арістов в ефірі “Українського радіо” розповів, в яких областях можуть посилити карантин до червоної зони вже найближчим часом.

Вакцинація не зупинить нову хвилю коронавірусу
Інфекціоніст зазначає, що захворюваність буде зростати, поки не закінчиться холодний сезон або поки уряд не запровадить локдаун. В Україні занадто мало вакцинованих громадян, для того, щоб сподіватися на колективний імунітет.

За прогнозами до 31 грудня щеплення зроблять лише близько 26% населення. Це дуже мало. Крім того, Арістов зазначає, що найактивніше щеплення роблять молоді, здорові і активні люди, які і без вакцинації з меншою часткою ймовірності, хворіли б у важкій формі.

Інфекціоніст вважає, що кампанію вакцинації потрібно починати з людей похилого віку. Вакцинацію пройшли лише 10% українців старше 80 років. Саме люди похилого віку найчастіше потребують госпіталізації.

Щоб медична система витримала навантаження, доведеться вводити локдаун. За кордоном таке рішення приймають при рівні смертності 8 смертей на мільйон населення щодня. Для України це 300 смертей на день.

Арістов вважає, що локдаун знадобиться вже 14 жовтня, тобто через три тижні. Якщо цього не зробити, будуть надлишкові смерті через недостатність ліжок в реанімації.

Скільки людей потрібно вакцинувати, щоб обійтися без локдауна
Так як штам “Дельта” дуже заразний, потрібно щоб у 85-90% людей був імунітет. Неважливо, через хворобу, або через вакцинацію. Також слід розуміти, що вакцинація не дає імунітет на все життя. Тому важливо, щоб у українців був імунітет одночасно, щоб зустрічати конкретну хвилю і не розганяти її всередині країни.

Читайте також:  Вчені знайшли людину, яка виробила антитіла на COVID-19 ще в 2003 році

В яких регіонах можуть ввести локдаун
Експерт вважає, що уряд передасть право посилювати карантинні заходи місцевої влади. Також популярна стимуляція вакцинації через створення штучних привілеїв для вакцинованих.

Арістов сумнівається в ефективності таких привілеїв, так як вже відомо, що вакциновані люди захищають лише себе. При цьому вони продовжують розповсюджувати інфекцію. Однак, щеплена людина не помре від коронавірусу, і йому не знадобиться дороге лікування.

Тим часом, у Міністерстві охорони здоров’я вважають, що локдаун знадобиться Україні раніше, ніж планували. Як повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузин в інтерв’ю “РБК-Україна”, раніше за прогнозом пік хвилі повинен був пройти у листопаді-грудні цього року. Однак, тепер пікові навантаження можуть бути і раніше — в жовтні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.