facebook

Коли Вчені з’ясували, що сталося з цією дівчинкою, навіть у найсміливіших волосся на Голові стало дибки

Муміфіковане тіло дівчинки, яке належало інкам, було виявлено ще в 1999 під час експедиції на вершину аргентинського вулкана Льюльяйльяко (інки називали його Йу-Йі-Йа-Ко).

На те, що дітей принесли в жертву, вказують різні артефакти, виявлені поруч. Це золоті і срібні предмети, одяг, миски з їжею, а також головний убір з білого пір’я невідомих птахів.



Слідів насильницької смерті на муміях не помічено.

Вони просто замерзли в снігах.

Там на висоті 6723 метри перебували тісні комірчини, а в них – три мумії: дівчатка 13 років, 5-річної дівчинки і 5-річного хлопчика.

Уже тоді археологи не сумнівалися, що дітей принесли в жертву – у інків таке було в порядку речей.

Однак подробиці цього кошмарного ритуалу під назвою “капакоча” прояснилися лише недавно – після того, як вчені досліджували тіла дітей і зробили аналізи їх тканин.

Результати опубліковані в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Тіла пролежали на вершині вулкана 500 років, але виглядають так, ніби-то дітей вбили кілька днів тому.

Як запевняє керівник дослідницького колективу британський доктор Ендрю Вілсон з університету Бредфорда, завдяки вічному холоду на висоті збереглися всі внутрішні органи – навіть легені, кров в судинах.

Замість традиційного аналізу ДНК вчені вивчили білки в тканинах і встановили, що у зовні здорової дівчинки була бактеріальна легенева інфекція, що нагадує туберкульоз. Вперше інфекція виявлена в мумії.

Дівчинка 13-ти років стала головним об’єктом дослідження. Її знайшли одягненою і сидячою – зі схрещеними ногами і руками. Голова – нахилена, очі закриті, особа – без гримаси жаху. Більш того, на губах, як запевняють деякі, щось схоже на посмішку. Звідки такий спокій у дитини, приреченого на смерть?

Читайте також:  Вчені знайшли родича динозавра трицератопса

Ключову інформацію дали волосся. Вчені провели їх аналіз і встановили, що приблизно за рік до жертвопринесення дівчинку стали напихати листям коки і поїти алкоголем. Листя коки збереглися навіть в роті мумії.

Томографія показала, що у ВРТУ дівчинки листя коки. Їх не вийняли після її смерті.

Приблизно за шість тижнів до смерті дівчинку поїли алкоголем особливо активно. Також діяли і з молодшими дітьми, але дози у них були набагато менше.

Поки вчені припускають: інки елементарно одурманювали дітей, обраних для жертвопринесення, щоб ті не розуміли, що з ними збираються зробити. Так щоб сам обряд не лякав. У цьому сенсі “підготовка” виглядає актом милосердя.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.