facebook

В Україні пригрозили закривати школи, якщо не буде 80% вакцинованих: педагоги відповіли

У Київській обласній державній адміністрації заявили, що готові піти на серйозний крок і закривати школи, в яких не буде необхідної кількості щеплених співробітників. Водночас глава ОДА підкреслив, що область може нормально жити й працювати навіть у разі посилення карантину.



OBOZREVATEL розібрався у вимогах обласної влади і дізнався, чи виконали їх навчальні заклади Київщини.

80% вакцинованих співробітників, або школу закриють
Під час робочої поїздки голова Київської ОДА Василь Володін відвідав одну з територіальних громад області. Зокрема, під час спілкування із колективом ліцею “Ідеал” чиновник порушив питання вакцинації проти COVID-19. За його словами, це необхідно для організації нормального навчального процесу.

“У цьому році наша область має можливість повноцінно функціонувати навіть за посилених карантинних норм. Але є умова – працюватимуть тільки ті школи, де вакциновано 80% працівників. У ліцеї зараз, наприклад, щеплення отримав 61% учителів. Є всі можливості для того, щоб швидко виправити ситуацію і забезпечити навчання для дітей навіть тоді, коли область переведуть до “жовтої” зони епіднебезпеки. Якщо ж до 20 вересня цього не буде зроблено, школу закриють”, – підкреслив Володін.

Він додав, що в разі закриття навчального закладу, віддаленого навчання не буде. Посадовець уточнив, що такий захід є вимушеним, оскільки в Київській області фіксують зростання хворих на коронавірус.

Зазначимо, 16 вересня у 257 жителів Київщини виявили COVID-19. Серед інфікованих – 21 дитина.

Школи: готові, прищеплюються, закриватимуться
Згідно з інформацією Київської ОДА станом на 16 вересня, в області серед педагогів зробили 62 987 щеплень. Причому 27 538 учителів пройшли повний курс вакцинації. У пресслужбі відомства зазначили, що робота в цьому напрямі триває і в навчальні заклади регіону виїжджають мобільні бригади.

Читайте також:  Як виставити оцінки учням 3 та 4 класів НУШ в кінці навчального року: пояснення МОН

Проте в школах Київщини визнають – проблема з вакцинацією є. Зокрема, в Бориспільській загальноосвітній школі I-III ступенів № 8 нам повідомили, що їхні педагоги продовжують робити щеплення, але необхідних 80%, немає.

“Ми думаємо, що будемо готові (до 20 вересня. – Ред.). Думаємо, що за сьогодні і вихідні встигнемо. У нас учителі пообіцяли, що вакцинуються. Але як буде насправді – я вам сказати не можу. Поки що в школі до 50% персоналу отримали щеплення”, – розповіла одна зі співробітниць.

Зовсім інша ситуація в одній зі шкіл Фастівського району. За словами одного із співробітників, який погодився з нами спілкуватися на умовах анонімності, їхній навчальний заклад не буде готовий до 20 вересня.

“У нас тільки близько 60% співробітників зробили щеплення і все. Решта відмовилися з різних причин. Хтось не довіряє вакцині, хтось перехворів і в нього ще є достатній рівень антитіл, а деяким через протипоказання заборонили лікарі”, – зазначив педагог.

Але все ж ситуація з вакцинацією серед учителів не скрізь однакова. Наприклад, у загальноосвітній школі I-III ступенів №7 міста Біла Церква заявили, що готові до посилення карантинних обмежень.

“У нас є 80% співробітників, які були щеплені”, – підкреслили в навчальному закладі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.