facebook

Пільги для вчителів на пенсії: які соціальні гарантії передбачені для освітян

Законодавство України передбачає для педагогічних працівників певні пільги, якими вони можуть скористатися на пенсії.




Вчителя виконують важливу роль в суспільстві. Тому, щоб відзначити їхню працю законодавство України передбачає для них ряд пільг.

Редакція сайту Новини Pro розповідаємо, на які “бонуси” від держави можуть розраховувати вчителі на пенсії.

Які є пільги для вчителів пенсіонерів
Згідно з частиною четвертою статті 57 Закону “Про освіту”, педагогічні працівники, які працюють у сільських районах та селищах міського типу, а також пенсіонери, що раніше працювали в цих місцевостях і продовжують там проживати, мають право на безкоштовне користування житлом, включаючи опалення та освітлення, в межах встановлених норм.

При цьому важливо звернути увагу, що постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 року №879 встановлено норми користування житлово-комунальними послугами для громадян, які мають пільги щодо їх оплати.

Наприклад, у сільських і міських населених пунктах норма споживання електроенергії для сім’ї з однієї-двох осіб становить 75 кВт/год на місяць.

Для жителів сільської місцевості та селищ міського типу, яким держава надає безкоштовне освітлення житла, норма споживання встановлена на рівні 30 кВт/год на місяць.

У разі, якщо споживач має право одразу на декілька пільг одночасно, він може обрати одну, яка має найбільший розмір.

Це передбачається правилами користування електроенергією для населення, які були затверджені постановою Кабміну від 26.07.1999 №1357.

Також вчителям на пенсії передбачені пільги на придбання твердого та рідкого пічного палива і скрапленого газу фінансуються з державного бюджету через субвенції місцевим бюджетам.

Це передбачено пунктом 2 статті 102 Бюджетного кодексу України.

Місцеві органи влади можуть надавати ці пільги у вигляді палива або готівкою. Кабінет Міністрів щороку встановлює максимальну вартість твердого палива для пільг.

Читайте також:  Як в Україні перерахують пенсії: для нинішніх пенсіонерів збільшать, для майбутніх – зменшать

Раніше ми повідомляли, скільки доплачують вчителям за перевірку зошитів. Також ми писали, у яких випадках відстрочка від призову для вчителів не діятиме.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.