facebook

Гречка по 75: українців посадять на “золоту” дієту – вдавитися можна

Гречка по 75: українців посадять на “золоту” дієту – вдавитися можна



Прогнози експерта здивують багатьох українців Зараз ціна на гречку в магазинах зросла до 60-65 грн/кг, але експерти стверджують, що це ще не межа. Як відомо, українці можуть заощадити і придбати фасовану гречану крупу від 45 грн, а є варіанти і подорожче – до 80 грн/кг і вище. За даними Мінфіну, подорожчали і “соціальні” сорти, ціновий сегмент яких регулює уряд, – на 7% за останній місяць. А за підрахунками Мінагрополітики – на 14% за рік, в середньому до 44 грн/кг.

Як повідомив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий порталу obozrevatel, це ще не кінець подорожчання крупи. Ціни можуть піднятися ще на 10-15% до кінця року. Якщо цей прогноз збудеться, за кілограм звичайної гречки доведеться платити до 75 грн, а “соціальної” – до 52 грн. “На початок сезону ми не передбачаємо зростання цін. Але в подальшому, листопад-грудень, це можливо. Ціни на гречку будуть залежати від багатьох факторів. У тому числі, від фінансових можливостей власників гречки, які будуть тримати ресурс. Якщо їм потрібні будуть гроші – вони будуть вкидати гречку на ринок, якщо ні – притримають до весни. Але гречки недостатньо і, щоб збалансувати попит, ціна буде рости. Приблизно на 10-15%”, – заявив Громовий.

Як зазначає Громовий, зростання цін на гречку в останні два роки пов’язане з дефіцитом цієї продукції на нашому ринку. А сам дефіцит спровокований агресивною політикою Росії, яка спочатку активно заходила на український ринок, а потім різко припинила поставки. “Нашого виробництва недостатньо, воно забезпечує внутрішні потреби на 50%. Виробники в останні роки почали садити менше гречки через відсутність стабільності на ринку. На гречку закупівельна ціна від 5 до 20 грн. Фермери в такій ситуації не хочуть займатися цією продукцією”, – додав директор Міжнародної асоціації гречки.

Читайте також:  Буковель тріщить по швах: чек з місцевого ресторану шокував українців

Цього року жнива тільки починається. Тому, який урожай гречки зберуть – точно не відомо. За словами Громового, попередній прогноз говорить про те, що він буде на рівні середніх показників. Якщо при цьому не відновляться поставки з інших країн, дефіцит крупи знову торкнеться українців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.