facebook

Українцям готують списання комунальних боргів, накопичених під час війни

Українцям можуть списати комунальні борги, які вони накопичили під час війни. Але борги спишуть не всі і не всім. Наразі у влади ще немає одностайної думки, яким буде механізм списання комунальних боргів, і чи обмежиться лише цим. Можливо, списання замінять реструктуризацією заборгованості.



Відповідний законопроект № 8367, що має довгу назву “Про внесення змін до Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію” щодо посилення захисту громадян, які постраждали внаслідок дій держави-агресора” вже зареєстрований у Верховній Раді.

Втім, влада розглядає як реструктуризацію комунальних боргів, що утворились під час війни, так і списання цих боргів із деяких категорій споживачів.

Зокрема, обговорюють два варіанти:

Реструктуризація заборгованості на строк до 5 років за всі комунальні послуги, крім квартплати. Це стосуватиметься лише тих боргів, які виникли під час дії воєнного стану.
Списання заборгованості за всі житлово-комунальні послуги (включаючи квартплату). Списанню підлягатимуть лише борги жителів тих регіонів, в яких тривали або тривають бойові дії. Причому списанню підлягатимуть лише ті борги, які утворилися під час проведення бойових дій.

Щодо другого варіанту, то списанню, зокрема, можуть підлягати такі борги:

за постачання та розподіл газу для потреб побутових споживачів;
за постачання та розподіл електроенергії;
за постачання теплової енергії;
за постачання гарячої води;
за централізоване водопостачання та водовідведення;
за послуги із вивезення побутових відходів.

Читайте також:  Україна «вимкнула» воду «ЛНР»: окуповані території відтепер без водопостачання

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.