facebook

В уряді попередили українців, що буде з тарифами на тепло і гарячу воду

В уряді розповіли українцям, що буде з тарифами на тепло і гарячу воду. Тепер їх будуть встановлювати не в центрі, а на місцях. Таким чином, кожна ОТГ буде виходити зі своїх фінансових можливостей. При цьому в Кабміні обіцяють допомогти підприємствам теплокомуненерго вирішити питання із заборгованістю по оплаті за газ, яка в них утворилася.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну.

Заборгованість підприємств ТКЕ (теплової комунальної енергетики) утворилася не тільки через неплатежі населення. Вона виникла головним чином через те, що в минулому опалювальному сезоні підприємства ТКЕ закладали в тарифах на тепло нижчий тариф на газ, ніж їм цей газ доводилося купувати. Таким чином, утворився розрив між тими сумами, які їм платили за тепло споживачі, і тим, що вони мають повернути постачальникам газу. Такі умови були закладені в Меморандумі, підписаному з мерами міст України. За умовами цього Меморандуму уряд мав знайти компенсатори для цієї різниці у цінах.

Уряд знайшов вхід в реструктуризації боргів комунальників. Відповідний закон вже підписаний президентом.




“Взимку цього року уряд підписав Меморандум з мерами міст, де обіцяв вирішити всі ці питання. Свою обіцянку ми виконуємо. Реалізація закону – це крок до оздоровлення фінансового стану теплокомуненерго і їхньої модернізації. Десятки мільярдів будуть компенсовані. Місцевій владі це дозволить збалансовано вирішити питання з тарифами на тепло і гарячу воду у своїх громадах”,
– заявив Шмигаль.

При цьому прем’єр підкреслив, що уряд буде ретельно аналізувати структуру боргів, що утворилися, по кожному підприємству. Тобто, будуть дивитися, чи не намагаються комунальники “під шумок” реструктуризувати й ті борги, які утворилися з їхньої власної вини.

А що стосується тарифів на тепло і гарячу воду в новому опалювальному сезоні, то тепер ОТГ будуть повністю виходити зі своїх фінансових можливостей, і на їхній основі формувати тарифи на прийдешній опалювальний сезон.

Читайте також:  У січні доходи бюджету України перевищили витрати

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.