facebook

В Україні почався дефіцит цукру

В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.
Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. Упродовж цього часу ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%, пише businessua.com.



“Є кілька причин. Перша – 5 квітня Антимонопольний комітет розпочав справу проти кількох цукрових компаній. Друга – дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він найбільше впливає. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю. Та це не розв’яже проблему ані дефіциту, ані надвисоких цін. Цукор-сирець потрібно переробити на білий цукор. Це можуть зробити лише два цукрові заводи. Темпи завезення сирцю не гарантують покриття дефіциту. Третя – квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн. Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор-сирець, щонайменше 40 тис. тонн цукру не вистачить”, – написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.

Значна частина галузі працює з від’ємною рентабельністю.

“Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор є занадто болючими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. У результаті ціни на вітчизняну кондитерку лише за перший квартал 2021 року зросли на 15-20%. Навіть таке зростання цін не дало змоги компенсувати втрати”, – зауважили виробники.

Україна збільшує імпорт солодощів із Європи.

“Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україну з початку року аж на 20%”, – зазначають виробники.

Читайте також:  В Україні різко зростуть ціни на пальне: відомо коли

Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їхніх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.

Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортний цукор.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.