facebook

Українцям платитимуть по дві пенсії: яким буде розмір другої виплати

В Україні розмір другої пенсії (накопичувальна система, яку введуть у найближчі роки) за умови наявності 35 років стажу і середньої зарплати становитиме близько 3 тис. грн. Водночас перші виплати українці можуть отримати тільки через 20 років.

Пенсії можуть вирости


Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. За даними Міністерства соціальної політики, обов’язкові накопичувальні пенсії допоможуть збільшити співвідношення пенсій до зарплат із 29 до 45%.

За підрахунками відомства:

за 35 років стажу, маючи середню зарплату в 15 тис. грн, українці зможуть накопичити близько 445 тис. грн (працюючи з дохідністю приблизно на 3% вищою за річну інфляці.);

якщо така людина отримуватиме пенсію протягом 15 років, у середньому накопичення дадуть їй додатково 3117 грн на місяць;

якщо в неї при цьому середня солідарна пенсія на рівні 3624 грн, то загалом вона отримає 6741 грн пенсії.

Але деякі експерти з підрахунками Міністерства не згодні. За їхніми даними, українцям вдасться накопичити скромніші суми. Наприклад, ексміністр фінансів Ігор Уманський нарахував, що громадяни за 35 років зможуть накопичити тільки 250 тис. грн.

Зі свого боку провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Лідія Ткаченко вважає, що визначити конкретні суми виплат поки взагалі неможливо.

“Середня пенсія 7000 і так буде дуже скоро, навіть без будь-яких подальших реформ. Якщо накопичувальні внески почнуть платити в 2023 році, пенсійні виплати, як щомісячні, почнуться в кращому випадку років через 15-20. Називати зараз якісь суми виплат передчасно i недоречно”, – каже вона.

Читайте також:  Бюджет на 2021 рік: якими будуть зарплати, ціни та державний борг України

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.