facebook

На Івано-Франківщині освітянам боргують понад 20 мільйонів гривень: вчителі планують страйкувати

Освітяни Долинської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, планують страйкувати. Причиною цьому стала заборгованість із виплати зробітної плати, яка станом на 18 серпня складає 22 млн 32 тис. 712 грн.



Про це Суспільному повідомив голова комітету Долинської об’єднаної організації Профспілки працівників освіти і науки України Іван Мельник, передає Фіртка.

За його словами, таку суму заборгували освітянам закладів загальної середньої освіти, а їх у громаді – 26. Іван Мельник каже, однією з причин заборгованості є “недосконала формула нарахування освітньої субвенції”.

“Недосконалість полягає в тому, що змінений порядок перерозподілу освітньої субвенції. Не враховують поділ закладів загальної середньої освіти за міською та сільською місцевістю. Для цих категорій раніше застосовували такі параметри, як фактична та розрахункова наповненість класів. Для закладів освіти у сільській місцевості – 17 учнів, а у міській – 21. Цей принцип розподілу відкинули і встановили, що для громад, які мають населення понад 40 тис. жителів, наповненість класів має бути не менше 21 учня, а ті, що мають менше населення – 17”, – розповідає Іван Мельник.

За його словами, в Долинській громаді фактична наповненість класів – 17-29 учнів, а розрахункова – 21. Іван Мельник каже, саме ця різниця призвела до такої заборгованості.

Як розповів голова комітету Долинської об’єднаної організації Профспілки працівників освіти і науки України, страйкуватимуть відповідно до чинного законодавства:

“Ми оголосили, кожен колектив має визначитися щодо участі. Ми 25-26 серпня робимо попередження, за 7 днів. Люди приходять у заклади освіти, але не виконують свої обов’язки, не проводитимуть уроки”.

Директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації Віктор Кімакович повідомив, що допомогти розв’язати це питання може наближення розподілу державної освітньої субвенції та залучення Долинської громади до процесу погашення заборгованості перед освітянами.

Читайте також:  «Кицюні» працюють цілодобово. Як франківська журналістка проходила кастинг в еротичному салоні

“Наближення субвенції вже відбувається. Була розмова з міністром фінансів, має бути постанова Кабміну, мають бути суми. Це повинно бути найближчим часом як “пожежний захід”, щоб зняти напругу. Також треба залучити територіальну громаду. Це не є бідна громада – понад 300 млн доходів на рік. Йдеться про перерозподіл бюджету громади. Є, наприклад, премії, які виплачують працівникам різних галузей. Але, якщо є економія на вчителях, то нехай буде і на працівниках інших галузей. Є капітальні видатки, які ще нерозпочаті. Їх можна перенести на наступний рік, а гроші використати на зарплату”, – каже Кімакович.

Як повідомила заступниця міського голови Долини Алла Шевченко, станом на сьогодні дефіцит бюджету громади становить 24 млн грн.

“Тільки по відпускних виплатах заборгованість складає 22 млн. Кому ми маємо не заплатити, комунальникам чи закрити музичну школу, щоб погасити заборгованість з виплати. В лютому я, як депутат міськради, пропонувала направити 8 млн “сільських залишків” на зарплату освітянам. Мене підтримали всього 7 депутатів. Інші казали, що фінансувати педагогів повина держава”, – пояснює Шевченко.

Голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Зоряна Король розповіла, що заборгованість перед освітянами виникла не тільки в Долинській громаді. До прикладу, у Верховинській ТГ заборгованість становить 3 млн 600 тис., у Снятинській – 5 млн 700 тис., а у Городенківській громаді – 4 млн 388 тис. грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.