facebook

Мішенню “Дельти” в Україні можуть стати діти: Сергій Федоренко розповів, коли чекати на новий спалах COVID-19

Наступний спалах коронавірусу може бути серед дітей, наразі ж у країні – затишшя перед бурею, вважає головний інфекціоніст Львівської області.

Новий штам коронавірусу “Дельта” продовжує поширюватися світом. Через це в США вирішили, що маски повинні носити навіть вакциновані, а в штаті Флорида лише за добу виявили 21 683 інфікованих. Раніше в цьому штаті в січні фіксували максимально понад 19 тис. хворих.

Схожа ситуація в Ізраїлі, де вакцинували майже 58% населення, попри це там продовжують фіксувати нові випадки інфікування коронавірусом. А країна після того, як скасувала масковий режим, через 10 днів його повернула. Там навіть пішли на те, що вирішили щепити людей від 60 років третьою дозою вакцини Pfizer.

В Україні максимальну кількість хворих, яку зафіксували минулого тижня – це 962 особи. Станом на ранок 3 серпня зафіксовано 827 нових підтверджених випадків коронавірусу.

Чи варто очікувати на новий спалах хвороби в нашій країні та коли світу вдасться перемогти COVID-19 – про це ТСН.ua розповів директор Львівської обласної інфекційної лікарні, головний інфекціоніст Львівщини Сергій Федоренко.

У світі зараз фіксують четверту хвилю коронавірусу: багато хворих і смертей. В Україні наразі ситуація є досить спокійною. У Львові щоденно офіційно виявляють в середньому близько 20 нових хворих. Чому, на вашу думку, так? І чи чекати на нову хвилю коронавірусу в Україні?

Дійсно, у світі зараз фіксують збільшення кількості хворих на коронавірусну хворобу. Зокрема наприклад, в США статистика показала, що впродовж минулого тижня зафіксовано один із найбільших показників, виявлених хворих на коронавірус. В Італії, наприклад, запроваджуються нові карантинні заходи через збільшення хворих на цю недугу. Схожа тенденція спостерігається і в Чехії. Що стосується України, то дійсно, ситуація є дещо кращою. Загальна кількість хворих в нас дещо зменшилась, показники летальності також знизились. Але, як на мене це – таке затишшя перед можливою бурею. Оскільки зараз в світі фіксується штам “Дельта”, головним чинником якого є багато мутацій та він є більш заразним та агресивнішим для людського організму. І в цьому є його головна небезпека.

Читайте також:  Всім прикарпатським медикам, які “воювали” з COVID-19, уже нарахували 300% доплати за березень, – Савка

Щодо України, то це можна пояснити кількома чинниками. Перше – це те, що в нас зараз літо. В цей період більшість людей виїжджає на відпочинок. А тому загальна кількість населення у великих містах зменшується. Друге – українці все ж прислухались до порад медиків щодо необхідності вакцинації. І ми кожен день читаємо про те, що темпи вакцинації зростають і це свідчить про те, що більший відсоток населення все ж вакцинується. Третій чинник – все ж таки багато людей перехворіло. А подолати вірусну інфекцію можна або вакцинацією, або більшість населення повинне перехворіти і сформується колективний імунітет. А він почне діяти, коли імунітет матимуть 80-90% населення. Сьогодні ми ще не досягли такого рівня.

Проте є й погані новини. Сьогодні є дані зарубіжних наукових центрів про те, що на COVID-19 почали хворіти діти. В Україні ми знаємо, що діти не підлягають вакцинації від коронавірусу. А тому існує висока потенційна небезпека, що на якомусь рівні почнуть хворіти неповнолітні, а вони є в організованих колективах і тут теж є ризик, що саме серед них може бути спалах.

Яка наразі ситуація в лікарні, чи змінився перебіг та симптоми коронавірусу? Є пацієнти зі штамом “Дельта”?


У нашій лікарні лікували трьох хворих, в яких офіційно на Львівщині підтвердили штам “Дельта”. Одна особа – це громадянка Російської Федерації, інші прибули з Великої Британії. Станом на сьогодні усі ці люди вписані зі стаціонару, вони повністю одужали.

Якщо дивитися на перебіг, то спочатку ці люди спостерігали незначне підвищення температури, катаральні явища. Причому ні нюх, ні смак в них не пропадав, тоді як раніше це були ознаки хвороби. Вони начебто і непогано себе почували, а потім раптово почала розвиватися дихальна недостатність, з’явився кашель. У всіх них були зафіксовані двобічні ураження легень. Була висока температура, відсоток ураження легень становив орієнтовно 40-50%. Тільки застосовуючи всі необхідні медикаменти, які є рекомендовані при лікуванні коронавірусу, вдалось їх врятувати.

Читайте також:  Зарплата лікаря повинна стартувати від 20-25 тис. грн – Степанов

В Ізраїлі, де повністю вакциновано майже 58% населення, фіксують спалах коронавірусу, кількість хворих і госпіталізацій зростає щодня. Чому так? Чи немає загрози, що і в Україні хворітимуть вакциновані?

Така загроза постійно існує і ми вже про це говорили, що розслаблятися не можна, бо Україна – це країна епідемій. У нас постійно є загрозлива епідситуація щодо більшості інфекційних хвороб, зокрема і коронавірусу.

В Ізраїлі так сталось, бо як на мене, там послабили протиепідемічні заходи. Люди почали ходити без масок, країна відкрилась для туристів. І можливо на фоні цього і зросла кількість хворих на коронавірусну хворобу.

А тому зараз в медичних колах звучать питання про те, що потрібно робити ревакцинацію через 6 місяців після завершення 2 етапу вакцинації. Такі думки є і в Англії, і в США, але станом на сьогодні 100% підтвердження цієї теорії немає, а тому є лише дискусії в медичних колах. ВООЗ також офіційно цього поки не дозволяє. Хоча, якщо взяти компанію Pfizer, то там уже надали рекомендацію про те, що потрібно буде робити і третє щеплення їхньою вакциною. А тому можливо і справді робитимуть для більшої захищеності.

Ще один нюанс полягає у тому, що є інфекційні хвороби, до яких виробляється імунітет, і він є впродовж всього життя людини. Наприклад, вітряна віспа. Я продовж багатьох років своєї роботи не зустрічав випадку, щоб людина, яка перехворіла цим захворюванням, заразилась ще раз. Натомість коронавірус – це гостра вірусна інфекція і такого пожиттєвого імунітету, не дивлячись на щеплення, людина не отримує. Він поширюється за прикладом грипу, на який людина може хворіти щороку. А ми у своїй практиці зустрічали такі випадки, коли людина заражалась грипом на початку епідсезону та наприкінці. І можливо це був просто інший штам грипу. Така ж історія із коронавірусом. Наприклад, якщо людина захворіла, але в силу різних причин у неї нема імунітету, то вона може повторно хворіти COVID-19. У нас впродовж року було 3 випадки, коли люди мали підтверджений коронавірус і через 6-7 місяців вони знову потрапляли до нас із позитивним тестом на COVID-19. Тому, без сумніву, рано розслаблятися. Потрібно пам’ятати про небезпеку та те, що існує дуже багато штамів коронавірусу. Також і вакцини розробляли, коли ще не було відомо про циркуляцію штаму “Дельта”. От і ще одна причина, чому в Ізраїлі стався спалах інфекції.

Читайте також:  12 школярів отруїлися «Чорними цукерками Баби Яги» (відео)

Нещодавно читав в американському часописі, у якому йшлось, що вчені із США розглядають питання про те, що можливо штам “Дельта” буде еталонним для вироблення нових вакцин проти коронавірусної хвороби.

Раніше казали, що пандемія закінчиться, коли ми досягнемо колективного імунітету. Які зараз прогнози?

Ця теза є актуальною і до сьогодні. Тому що коронавірус – це гостра інфекційна хвороба. Впродовж останнього століття, коли розвивалась медична наука, всі спроби втрутитись в епідемічний процес закінчились фіаско. І на сьогодні тріада інфекційної хвороби виглядає так: збудник хвороби, фактори передачі і найголовніше – сприятливий організм. Якщо людство досягне 80% тих, хто перехворів або щепився від коронавірусу, то я думаю, що тоді ми подолаємо цю інфекційну хворобу та дану пандемію. За математичними прогнозами, це може бути досягнено, якщо не буде непередбачуваних обставин, всередині 2022 року. Але знову ж таки, цей математичний прогноз може піддавати кореляції, тобто це може бути або на кілька місяців швидше або пізніше. Але на сьогодні вважається, що саме всередині 2022 року ми маємо шанси перемогти хворобу.

Нагадаємо, Україна посилює правила в’їзду через поширення індійського штаму коронавірусу “Дельта”. Українці зможуть безперешкодно повертатися на батьківщину в разі наявності хоча б одного щеплення від COVID-19, у протилежному випадку – вони мусять йти на самоізоляцію. Іноземці повинні мати два щеплення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.