facebook

Дитина з України за 60 тисяч доларів – СБУ викрила масштабну схему

У Харківській області працівники СБУ викрили міжрегіональну групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами. Ділки налагодили схему «постачання» іноземцям немовлят начебто у межах програми сурогатного материнства.



Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За інформацією, «власна» дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовникові у 60 тисяч доларів.

За матеріалами СБУ, до складу організованої групи входили мешканці Київської та Харківської областей, у тому числі керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини.

Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України. Згодом «свої» медики офіційно засвідчували «безпліддя» дружини. А це ‒ підстава для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Далі – пошук кандидатки на сурогатне материнство. Як тільки жінка народжувала дитину, фіктивний шлюб розривали. І іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон.

Окрім іншого, у межах проведених експертиз, СБУ задокументувала факт недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов’язків. Це призвело до смерті новонароджених.

У межах кримінального провадження провели обшуки у центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми.

Наразі зловмисникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників схеми до торгівлі людьми.

Читайте також:  СБУ накрила продуктову схему "ДНР", яку прикривали гуманітаркою

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.