facebook

Україну накриє спека до +39 через «російський» антициклон

В Україну йде сильна спека. На найближчий тиждень погода обіцяє температурний рекорд на рівні до +39 градусів. Найбільш непростими будуть дні з 15 по 18 липня. Повернення до більш-менш комфортних +30 градусів можна очікувати не раніше 20 липня.



Про це ексклюзивно для OBOZREVATEL розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Спека в Україну прийшла з Росії

«Зараз погоду в Україні формує висотний антициклон. Його центр розташований у Росії. Але це величезне утворення, яке впливає на погоду більшої частини території», – повідомила синоптикиня.

За її оцінками, руйнування цього антициклону можна очікувати не раніше 20-21 липня, тобто максимальні температурні показники на межі рекорду будуть спостерігатися не менш як тиждень. Потім, нарешті, спека спаде.

«Чи будуть дощі? Це проблематично, але температура спаде щонайменше градусів на 5. До +30 градусів», – пообіцяла вона.

Спека до +39 градусів протримається щонайменше 4 дні

Друга половина поточного тижня може стати найспекотнішою цього літа. «З 15 по 18 липня буде взагалі жесть, вище ніж +35 градусів. +37, а де +37, там і +39 градусів», – попередила Адаменко.

За її словами, найближчими днями на заході України буде трохи прохолодніше, оскільки «російський» антициклон не дістає до цієї території країни. Можливі навіть невеликі дощі.

«Але це літні дощі, і незрозуміло, скільки їх випаде. В одному місці може випасти майже нічого, а в іншому – місячна норма», – зауважила синоптикиня. Проте, «високий температурний фон буде пом’якшено».

Водночас «зустріч» антициклону і західного фронту загрожує погодними явищами на межі екстремальних. «У принципі, дощі – це добре, але зустріч області високого атмосферного тиску й атмосферного фронту з низьким тиском завжди загрожує грозами, градом. Наприклад, 11 липня в Карпатах випав град», – пояснила вона.

Читайте також:  На думку Костенка, в окупантів все ще виникає завдання захопити сухопутний коридор до Криму, тобто все Лівобережжя України.

Але до четверга, 15 липня, «знову все розкочегариться». Спека стоятиме, поки не зруйнується «російський» антициклон. Синоптики очікують на цю подію орієнтовно 20-21 липня, тоді температури повернуться до звичних липневим позначок +30 градусів.

Спека й урожай: що загрожує зерну та кукурудзі

За оцінками синоптикині, в Україні слід розраховувати на хороший урожай: «Передусім, раннього зерна – озима пшениця, озиме жито, озимий ячмінь і навіть ріпак. Очікується непоганий урожай ярового ячменю».

«Хвиля тепла, яка накрила Україну, припала вже на той період, коли урожай дозрів. Тепер головне – його зібрати, а умови для збору за таких температур ідеальні. Під час збору головне, щоб не було дощу», – пояснила вона.

Водночас спека під +40 градусів і відсутність дощів можуть становити загрозу для врожаю пізніх культур – кукурудзи, соняшника, сої, додала Адаменко.

За словами синоптикині, поки погіршення не настало й вологи, накопиченої в ґрунті завдяки сильним дощам у травні та на початку червня, достатньо. «Засуху ми поки не фіксуємо ні в одному районі. Але вже в наступну декаду ми можемо говорити про розвиток ґрунтової посухи в певних регіонах», – зауважила вона.

Адаменко сказала, що вкрай негативний вплив на рослини має той факт, що вночі температура практично не знижується.

«Саме мерзенне, це не те, що вдень +35… + 37 градусів, а що вночі +28 градусів. Якщо існує різниця між денними й нічними температурами, то у рослин є шанс відновити водний баланс. Коли немає великої різниці між днем і ніччю, це вже загрожує незворотними процесами – в’янення і так далі», – пояснила вона.

Проте, за словами синоптикині, поки рано говорити про те, що небезпека для врожаю є реальною. У Гідрометцентрі продовжують стежити за розвитком погодної ситуації в Україні.

Читайте також:  Припече на півдні і заллє захід: з'явився прогноз погоди на вихідні в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.