facebook

Яким буде тариф на електроенергію з 1 липня. Уряд прийняв рішення

Міненерго відстрочило до 1 серпня підвищення тарифів на електроенергію



Міненерго ініціювало продовження до 1 серпня 2021 року строку дії нині чинного механізму ВСО (покладання спеціальних обов’язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії). Про це 25 червня повідомив прес-центр Міненерго.

Отже, для населення тариф поки залишиться 1,68 грн за кВт⋅год, що приблизно вдвічі нижче реальних ринкових цін на електричну енергію для промисловості. У разі скасування механізму ВСО, ціна на електроенергію для населення відразу ж зрівнялася б з ціною для промисловості, тобто відразу зросла б майже вдвічі – до 3,5 грн за кВт · год. Наприклад, в разі споживання 500 кВт · год на місяць сума в платіжці збільшилася б з 840 до 1750 грн. Для більшості населення України така сума просто непідйомна. До відома: населення – це один з найбільш потужних споживачів – споживає майже 40% від загального обсягу виробленої електроенергії.

Стримувати тарифи для населення і надалі будуть компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» за раніше визначеною схемою, тому що після запуску нової моделі енергоринку Кабінет міністрів призначив їх виконавцями механізму ВСО. Але занадто несправедлива урядова політика по відношенню до цих компаній, а також маніпуляції спритних ділків з цінами на енергоринку викликали різке погіршення фінансового стану підприємств-учасників ВСО.

Наприклад, щоб утримати від зростання тариф для населення, уряд зобов’язав «Енергоатом» продавати половину виробленої електроенергії за одну копійку за кВт⋅ч, тобто в десятки разів нижче собівартості. А другу половину уряд дозволив продавати на ринку за прямими договорами з промисловими споживачами – зазвичай це потужні промислові підприємства країни. Але ця модель не забезпечила збалансування фінансового стану колись однієї з найприбутковіших компаній України, а навпаки загнала виробника електроенергію в страшні борги – в квітні вони досягли астрономічної суми – майже 23 млрд грн, з яких понад 7 млрд грн – це борги, що виникли із- за задіяного механізму ВСО.

Читайте також:  Неочікувано! Аваков побілів – люди прорвались. Конфіскувати – Зеленський влупив. Вже зараз почалось

Міненерго вважає неприйнятним діючу модель енергоринку, адже якщо тариф для населення і надалі будуть утримувати від зростання, збитки «Енергоатому» і надалі будуть збільшуватися на мільярди гривень. Тому уряд вирішив поступово приводити вартість електроенергії для населення до ринкового рівня. Робити це планується за рахунок поетапного зміни моделі із застосуванням механізму ВСО, тобто ціни на електроенергію для населення і надалі регулюватиме уряд.

Але розрахунки для введення такої моделі затягнулися, тому і відклали її введення до 1 серпня. Як повідомляють в Міненерго, «ситуація, яка склалася на ринку електроенергії в травні-червні, повністю спотворює можливість адекватного прогнозування моделі фінансово стабільної роботи для учасників ВСО».

Дійсно, як можна прогнозувати ситуацію на ринку, якщо там «схематоз» править бал – щомісяця спритні ділки продають – із застосуванням різних сегментів ринку – на сотні мільйонів гривень неіснуючу електроенергію, тобто торгують «повітрям»? Прийшовши 29 квітня на посаду міністра енергетики, Герман Галущенко згодом закликав керівництво державного регулятора (НКРЕКУ) невідкладно вжити заходів для припинення махінацій на енергетичному ринку. Але тоді Регулятор проігнорував напрацьовані проекти рішень, які нібито зробили б подальші спекуляції та корупційні схеми.

Тариф зросте до понад 3 грн за кВт⋅час
Тепер Міненерго стверджує, що «частина заходів Регулятором вже здійснена. Очікуємо прийняття найближчим часом таких рішень, які допоможуть стабілізувати ринок. Уже в першій половині липня розраховуємо побачити позитивні результати. Це створить умови для можливості використання об’єктивних даних для належного розрахунку моделі фінансової стабільності учасників ВСО для забезпечення тривалого стійкого ефекту », – повідомили в Міненерго. Чи справді це так, покаже час.

Ноую модель міністр енергетики Герман Галущенко обіцяв представити в кінці червня, але не вийшло. Уряд обіцяє ввести таку модель, де нібито будуть збалансовані інтереси всіх учасників енергоринку, але з урахуванням мінімального негативного впливу на бюджети домогосподарств – їх загальна кількість в Україні майже 16 млн сімей.

Читайте також:  Тарифи на електроенергію будуть підвищувати ще раз: що зміниться для споживачів у квітні

З власних джерел «Головкому» відомо, що зараз в уряді обговорюють проект ВСО, який передбачає поділ споживачів на 4 категорії: тих, хто споживає до 100 кВт⋅год, далі – від 100 кВт⋅год до 300 кВт⋅год, потім – від 300 кВт⋅год до 500 кВт⋅год, а також тих, хто споживає понад 500 кВт⋅год. Залежно від обсягів споживання буде зростати і тариф до приблизно 3,5 грн за кВт⋅год.

«Главком» писав, що за різними оцінками, для тих сімей, які використовують багато електроенергії, ціна може збільшитися з 1,68 до 2,5 грн за кВт · год. Логіка такого рішення така: багаті сім’ї, в яких багато електроприладів, повинні платити за реальною вартістю. Варто зазначити, що логіка є хибною, адже якщо в квартирі живе сім’я з 4-5 осіб, і там встановлений електричний бойлер для обігріву води, то місячні обсяги перевищать 500 кВт · год. Далі – якщо приміщення опалюється електричним котлом, то встановлений державним Регулятором місячний ліміт споживання – 3000 кВт · год. Платити за це ліміт дозволено з урахуванням знижувальних нічних коефіцієнтів, якщо включати котел тільки вночі. Яким буде тариф для таких споживачів, поки не відомо.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що бідних українців захищатимуть: ті, хто витрачає до 100 кВт · год на місяць, платитимуть менше. «Ми виділяємо населення, яке споживає до 100 кВт. На сьогодні це близько 41% споживачів з 16,9 МДН домогосподарств. Проект нового ВСО передбачає захист цієї категорії населення через зменшення тарифу », – зазначив Галущенко.

Міненерго спільно з НКРЕКУ повинні вдосконалити сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії в 2021 році, на підставі якого уряду буде запропоновано оновлена ​​редакція ВСО. Тому зростання ціни на електроенергію – до понад 3 грн за кВт⋅годіну – це питання часу.

Читайте також:  Українцям перерахували тарифи на газ: хто та скільки заплатить з 1 листопада

Нагадаємо 1 січня 2021 року уряд скасував пільговий тариф для населення (0,9 грн за кВт⋅год) на перші 100 кВт⋅год спожитої електроенергії. Рішення про це Кабмін отримав 28 грудня 2020 року, в результаті вже з першого кВт⋅ч українці почали платити 1,68 грн – такий тариф повинен діяти до 31 березня 2021 року. Але в кінці березня Кабінет міністрів вирішив зберегти ціну на електроенергію для населення з 1 квітня на колишньому рівні – 1,68 гривень за кВт⋅ч, потім знову продовжив таку ж ціну на травень-червень, а тепер – ще й на липень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.