facebook

В Україні змінять оплату проїзду в громадському транспорті

У Кабінеті міністрів зробили ще один крок до реалізації однієї з ключових реформ в Україні – реформи транспортної галузі. На засіданні Уряду в середу, 23 червня, схвалений законопроєкт щодо впровадження на всіх видах міського громадського транспорту єдиного електронного квитка.



Про це стало відомо під час онлайн-трансляції засідання Кабміну в YouTube. Законопроєкт розробили в Міністерстві інфраструктури з метою створення передумов для початку обігу е-квитка з поступовим збільшенням кількості пасажирів, які його використовують.

Зокрема, документом пропонується:

внести зміни в Цивільний кодекс з метою визначення електронного квитка нарівні в паперовим в якості підстави для укладення договору на перевезення пасажирів і багажу.

наділити Мінінфраструктури повноваженнями по затвердженню форми, обов’язкових реквізитів і відомостей, які повинен містити проїзний документ, в тому числі електронний.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, очікуваними результатами його прийняття є створення умов для належного функціонування автоматизованої системи оплати проїзду в міському громадському транспорті. При цьому існує ризик, що органи місцевого самоврядування неохоче погодяться впроваджувати таку автоматизовану систему у зв’язку з необхідністю фінансування витрат на придбання серверного обладнання і установку програмного забезпечення. Для мінімізації таких ризиків місцевій владі буде наданий доступ (за їх зверненням) до програмного забезпечення на транспортному порталі e-transport.gov.ua.

Нагадаємо, у квітні цього року, в Мінінфраструктури вже презентували проєкт по впровадженню єдиного е-квитка для всіх видів муніципального транспорту. Ним можна буде розраховуватися в тролейбусі, трамваї, автобусі або в іншому громадському транспорті.

“В результаті впровадження такого проєкту виграють всі. В першу чергу, пасажири, які зможуть комфортно, зручним способом оплачувати проїзд в громадському транспорті і робити пересадки з одного виду транспорту на інший по одному квитку. Керівники громад продемонструють свою сучасність і турботу про жителів, буде знято питання числа перевезених пасажирів, пільговиків. Чесні і відповідальні комунальні та приватні перевізники матимуть обґрунтування тарифів, зменшать витрати на персонал. Все це відкриває можливості для інвестицій в галузь і робить користування громадським транспортом привабливим і зручним для людей”, – підкреслив заступник міністра інфраструктури Дмитро Живицький під час презентації проєкту.

Читайте також:  Декому доведеться почекати: що змінилось при виході на пенсію в 2024 році

Згідно з повідомленням відомства, наступним етапом буде облаштування громадського транспорту валідаторами для оплати проїзду та контролю за оплатою, а також про перехід в найближчому майбутньому до безготівкової оплати. Для цього Мінінфраструктури пропонує технологічну і організаційну підтримку для впровадження електронного квитка в територіальних громадах та містах України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.