facebook

У перехворілих на COVID-19 імунітет може зберігатися десятиліттями, а то і все життя, – вірусологиня

Імунітет до коронавірусу, здобутий внаслідок перенесення цього захворювання, може зберігатися роками, а то й десятиліттями. Причина полягає в тому, що в формуванні такого імунітету задіяні клітини пам’яті.



Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповіла докториня медичних наук, вірусологиня Алла Мироненко. На відміну від природного, імунітет, сформований внаслідок вакцинації, може потребувати періодичного оновлення, додала вона.

Вчена розповіла про дані останніх наукових досліджень, завдяки яким можна припустити, що імунітет до COVID-19 може зберігатися в людини протягом всього життя.

В цьому контексті Мироненко пояснила: “Імунітет, який одержаний за рахунок перенесеного захворювання, тобто природнім шляхом, готує так звані клітини пам’яті. А клітини пам’яті зберігаються роками, а можливо і десятиліттями”.

Вчена додала, що штучний імунітет відрізняється від природного: “Там задіяні клітини у вхідних воротах респіраторного тракту. Цього не дає щеплення, тому що під час щеплення вакцина потрапляє відразу парентерально, далі задіяні лімфатичні вузли. А природній шлях – слизові респіраторного тракту – не задіяні”.

“Вакцинальний імунітет – це штучний імунітет. Там задіяні не всі ланки імунної системи. Тому, коли йдеться лише про щеплення, можливо, його доведеться робити не раз, не два, а три чи більше разів. Природний імунітет не вимагає, щоб його підстібували”, – сказала вона.

Читайте також:  Степанов пояснив, чому пологи в Україні не можуть бути безкоштовними

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.