facebook

Квартири в Україні різко подорожчають: чому і як зміняться ціни

В Україні найближчим часом подорожчають квартири на первинному ринку нерухомості. Це пов’язано з підвищенням вартості будівельних матеріалів. Ціна квадратного метра зросте на 5-7%.



Про це розповіла експертка у сфері нерухомості Вікторія Берещак, повідомляє UBR.ua. Вартість будівельних матеріалів у річному обчисленні, залежно від категорії, зростає в середньому на 10-15%. Найбільше дорожчає арматура, бетон, керамоблок та утеплювач.

Різкий стрибок цін на металоконструкції, зрозуміло, потягне зростання собівартості, тому як відсоток металу в будівництві досить великий, і його складова в кошторисі проєкту вагома. Тим більше, що ми бачимо, як по всьому світу ростуть інфляційні побоювання. Чим дешевше стає долар, тим сировинні товари стають дорожчими. До того ж, якщо є певні проблеми з сировиною (обмеження з поставками або ажіотажний попит), це теж підігріває вартість”, – пояснює експерт.

Ціни на нерухомість перебувають у прямій кореляції з ростом собівартості. На останній чинить постійний тиск підвищення цін на будматеріали, комплектовання та будівельно-монтажні роботи.

Берещак прогнозує, що зростання цін на метали надалі продовжить чинити тиск на середньозважену вартість квадратного метра. Цілком ймовірно, що потенціал зростання цін у найближчому кварталі в середньому по ринку становитиме 5-7%, а в річному еквіваленті – до 15%.

Нагадаємо, в Україні є як мінімум п’ять діючих схем заволодіння чужою нерухомістю. Шахраї оформляють підроблені довіреності, продають неіснуючі квартири і навіть фальсифікують права власності.

“Довірка” – продаж за дорученням, яке отримане нелегальним шляхом. Іноді її підписують з примусу, а в інших випадках реальний власник житла навіть не в курсі, що він нібито оформив довіреність.

отримана не зовсім добровільним шляхом (примусово);

у ній немає достатніх повноважень, але продавець наполягає, що його нотаріус зробить угоду легко, та ще й з хорошою знижкою;

Читайте також:  Парламент Греції схвалив необхідний для отримання фіндопомоги законопроект

власник взагалі не в курсі, що видав довіреність;

власника просто немає в живих.

Раніше повідомлялося, що за 4 місяці 2021-го порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість угод на вторинному ринку Києва зросла щонайменше на 5-7%. У великих містах, таких як Одеса, Львів, Харків і Дніпро, кількість угод зросла в середньому на 3-5%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.