facebook

В Україні злетіли ціни на олію: як зміниться вартість

В Україні олія в 2021-му подорожчала з 42 до 60 грн за літр. Найближчим часом ціни будуть знижуватися через наближення нового врожаю.



Про це з посиланням на заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайла Соколова повідомляє видання “Коментарі”. За словами експерта, олія в Україні зросла в ціні, оскільки подорожчали насіння соняшнику, з яких його виробляють.

“Зниження ціни можливо, коли в світі намітиться надлишок олії, тоді її вартість піде вниз, – пояснює Соколов. – Такий принцип роботи ринкової економіки: якщо певних продуктів не вистачає – ціни на них ростуть. Якщо ціни ростуть, бізнес починає вкладати додаткові гроші в цей товар, виробництво зростає, попит насичується і тоді ціни падають”.

Водночас експерт переконаний, що в подальшому ціни на олію навряд чи будуть рости. Це пов’язано з тим, що запаси насіння соняшнику великі, а новий урожай – не за горами.

Відзначимо, соняшникова олія по всьому світу подорожчала до максимуму за 10 років. Україна – головний виробник цього продукту, але зростання цін не оминув і наші магазини. Літр олії продають вже по 60 гривень.

Читайте також:  Визначено зарплату, яка б задовольнила працюючого українця

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.