facebook

Для водіїв машин і яхт затвердили нові космічні штрафи – список заборон і повноважень копів

Розмір штрафу доходить до 51 тисячі


Сьогоднішнє затвердження Верховною Радою нового “штрафного” Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху стало найгучнішою подією дня. Як зазначено в положеннях документу, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тож водії не тільки вже мають бути “підкованими” у прийнятих змінах та переліку покарань, а й знати список повноважень поліцейських під час перевірки. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Штрафи від 17 до 51 тисячі та “принцип накопичення”
Рішенням Парламенту був затверджений новий перелік покарань за водіння у нетверезому стані. А саме:

За перше порушення штраф складе 17 тис грн з позбавленням водійських прав на 1 рік.
За повторне порушення штраф становитиме 34 тис грн та позбавлення прав на 3 роки.
Якщо водія втретє за рік спіймають на нетверезому керуванні, йому загрожуватиме штраф у розмірі 51 тис грн з позбавленням права на водіння на 10 років з конфіскацією транспортного засобу.
Важливо знати про діючий “принцип накопичення”.

При вчиненні нового адмінправопорушення до закінчення строку дії стягнення за “алко/нарко”-порушення, до невідбутої частини додається нове стягнення.

“При цьому, загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом може перевищувати гранично допустимий строк, передбачений ч.2 ст 30”, – йдеться в положеннях документа.

А за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння можуть оштрафувати на 40 800 грн.

Увага, перевірка: які права має поліцейський?
Поверхнева перевірка речі та/або транспортного засобу проводиться шляхом:

-візуального огляду речі та/або транспортного засобу, у тому числі шляхом візуального огляду салону, багажного відділення (навісного багажного пристрою), причепів транспортного засобу, перевірки відповідності ідентифікаційних номерів транспортного засобу.

Читайте також:  На трасу із вантажівки випали тисячі доларів: водії вибігали із авто, збирали та кричали від щастя

Поліцейський під час проведення поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати:

-відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання, причепи.



Яхти і кораблі – теж у списку
Оновлення стосуються не тільки дорожнього транспорту.

В зону розповсюдження нових штрафних санкцій і покарань потрапили також річкові, морські та маломірні судна.

За керування судном у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або передачу керування такій особі порушнику загрожує штраф у розмірі 20 400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на 10 діб з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк від 1 до 3 років.

Якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів, вона має відбуватися на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної поліції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.