facebook

В Україні посилили покарання за нетверезе кермування: стала можливою конфіскація авто

Народні депутати України підтримали у Верховній Раді ухвалення законопроєкту, який передбачає істотне посилення покарань для водіїв, які сіли за кермо у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння, аж до конфіскації авто і тюремного терміну.



Документ №2695 підтримали 325 парламентарів під час пленарного засідання 16 лютого. Трансляція велася на офіційному YouTube-каналі Верховної Ради.

За проголосували 208 нардепів з “Слуги народу”, “Опозиційна платформа – За життя” – 17, “Європейська солідарність” – 21, “Батьківщина” – 22, “За майбутнє” – 17, “Голос” – 16, “Довіра” – 15, позафракційні – 9.

Штрафи для водіїв
Мінімальний штраф підвищили до 510 гривень, який призначається за: непристебнутий ремінь, відсутність шолома у мотоцикліста, неосвітлений номерний знак, розмову по телефону за кермом без гарнітури, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону.

За перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год і втеча з місця ДТП штраф – до 3,4 тисячі гривень.

За ненадання переваги в русі авто швидкої допомоги, поліції або аварійній службі штраф – до 680 грн.

Створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 грн, а за порушення, яке призвело до ДТП – 850 грн.

Водіння авто без посвідчення – штраф 425 грн. Відсутність прав на керування авто – 3,4 тисячі грн. Якщо особу раніше позбавили прав – штраф 20,4 млн грн.

У разі повторного порушення протягом року – штраф 40,8 млн грн з позбавленням права керування транспортом на термін від 5 до 7 років і з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Якщо водій перебував у стані алкогольного сп’яніння – штраф в розмірі 17 тисяч грн з позбавленням водійських прав на рік.

Читайте також:  Ще не встиг порушити, а вже штраф: в ТЦК придумали революційний спосіб вручення повісток

За повторне порушення протягом року – 34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій порушить втретє – штраф 51 тис грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація транспортного засобу.

За ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, каратимуть позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

У разі, якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження – позбавлення волі на строк до 3 до 8 років (позбавлення прав від 5 до 8 років).

У разі смерті потерпілого – тюремний термін термін від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від 5 до 10 років). Якщо жертв ДТП кілька – позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від семи до десяти років).

Крім того, у законопроєкті прописано, що порушник, якого поліція спіймає п’яним за кермом вдруге за рік, може бути заарештований на місці.

Серед іншого, законопроєкт про посилення відповідальності за порушення ПДР передбачає виключення норми про накопичення штрафних балів, а також скасування умовного терміну й можливості взяти особу на поруки.

Також у законопроєкті №2695 вимагається, аби суд був позбавлений можливості звільняти від відповідальності тих порушників, які попалися вперше і розкаялися.

Наголосимо, що штрафи за нетверезе кермування застосовуватимуться не лише до водіїв авто, але й до тих, кто керує річковими, морськими або маломірними суднами.

Водночас зростуть штрафи і за інші порушення:

з 10 неопадткованих мінімумів до 30 (510 грн) – за керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні;

Читайте також:  Розшукували більше 20 днів: на Тернопільщині знайшли мертвого 15-річного Віктора (ФОТО)

з 15 “мінімалок” до 40 (680 грн) – за повторне порушення.

Штрафи для пішоходів і велосипедистів
Пішоходам, які переходять дорогу в недозволеному місці загрожує штраф в 255 грн. Якщо велосипедист порушив ПДР – штраф 340 грн. За ці ж порушення, вчинені в нетверезому вигляді – 680 грн, за створення аварійної ситуації – 850 грн.

Автори документу у пояснювальній записці до нього наголосили, що в Україні щодоби в дорожньо-транспортних пригодах гине від 15 і більше осіб, а понад 150 осіб отримують тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості. Відтак, за цими показниками наша держава посідає чи не перше місце в усій Європі. Тому ухвалення зазначеного законопроєкту як ніколи на часі.

Нагадаємо, за даними Міністерства внутрішніх справ, на дорогах України гине більше людей, ніж у зоні бойових дій на Донбасі. Так, з 1 січня по 31 грудня 2020 року відбулося 168 107 ДТП, у яких загинула 3 541 особа.

Показово, що 4 522 ДТП трапилися через нетверезих водіїв. У цих “п’яних” аваріях загинули 103 особи, а 1 554 було травмовано.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.