facebook

Іпотека на житло під 7%: Марченко назвав умови і категорії громадян, хто може скористатися програмою

Міністр фінансів України Сергій Марченко пояснив ключову ідею іпотеки на житло під 7% та назвав основні умови і категорії громадян, хто може скористатися новою програмою. 



ак, за словами чиновника, ключовою ідеєю проєкту доступної іпотеки є розвиток будівництва нового житла. “Іпотеку під 7% вирішили вводити паралельно з діючою програмою бізнес-кредитування “5-7-9″ за рахунок Фонду розвитку підприємництва. Це питання поки що дискутуємо, оскільки, на жаль, не маємо ще іпотечного ринку, а лише створюємо певні його сегменти. Важливо створити певну економічну динаміку. Ввести мотивацію – розвиток будівництва нового житла як ключову ідею проекту”, – сказав міністр.

Він назвав і умови, але зазначив, що вони ще не остаточні і можуть бути змінені. Серед них, зокрема:

ставка 7%;
максимальна сума іпотеки – 2 млн грн;
термін – до 20 років;
початковий внесок – 15% вартості;
певна нормативна площа з урахуванням кількості членів сім’ї.
Що стосується того, хто може скористатися новою програмою, критерії, за словами керівника Мінфіну, передбачені діючою постановою.

“Перш за все йдеться про внутрішньо переміщених осіб, педагогів, медиків, працівників бюджетної сфери, молоді сім`ї, які потребують поліпшення житлових умов, мешканців гуртожитків і аварійних будинків. Але в подальшому хочемо відмовитися від категорійності і надати всім громадянам можливість скористатися доступною іпотекою”, – сказав Марченко.

Варто зазначити, що Кабінет міністрів 27 січня затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Відсоткову ставку знижено до 7%. Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, проєкт буде запущено від 1 березня. Скористатися цією компенсацією зможуть як українці, котрі прагнуть купити квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. Водночас в іпотеку не можна буде придбати житло, яке побудоване до 2015 року.

Читайте також:  На Прикарпатті родина переселенців, в якій шестеро дітей, може залишитися без житла. ВІДЕО

Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, наданими позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їхньої вартості. Компенсацію відсотків Фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.