facebook

Великий піст перед Великоднем 2021: що заборонено робити і як не нашкодити здоров’ю

Як відомо, Страсний тиждень завжди припадає на останню седмицю Великого посту. Для православної людини це період випробувань. Мільйони віруючих готуються до Великодня. Спеціально для наших читачів ми дізналися, коли і якого числа цей тиждень приходить в Україні.



Цей тиждень починається з Великого понеділка, коли дозволяється працювати з домашніми справами. Чоловіча робота полягає в заготівлі запасів дров і корму для домашньої худоби, щоб під час свят звільнити себе від обов’язків.

У перший день тижня можна відремонтувати зламані речі або викинути старі. Жіночий обов’язок – вимити вікна. Посадка будь-яких рослин принесе свої плоди. Дозволено вживати чорний хліб, овочі, горіхи, мед.
У вівторок можна продовжити домашні справи: шиття, прання, прасування білизни. Починається підготовка і закупівля продуктів і атрибутів, які служать прикрасою до столу.
Велике середовище – дозволено прибирати в домівці, але не можна брати голку в руки. Багато хто здійснює покупки. Вважається, що яйця, куплені в цей день, довго залишаться свіжими.
Четвер цього тижня ще називають чистим четвергом, коли очищається тіло і душа людини. У цей день люди встають до світанку, щоб скупатися і отримати заряд енергії і порцію здоров’я.
П’ятниця – траурний день (розп’яття Христа). Служба присвячується спогадам про страждання Спасителя на хресті. Віруючі схиляються перед Плащаницею, зображенням мученика, що лежить у гробі.
Субота перед Великим днем. Богослужіння проходить з розповідями про поховання Христове. Священики одягаються в святкові наряди і освячують паски і яйця, принесені людьми до церкви.

Що не можна і що можна на Страсному тижні
Не слід забувати, що піст в період останньої седмиці перед Великоднем — це не дієта. Головне – це внутрішнє покаяння за гріхи, брудні думки і неналежні вчинки. Обмеженість у вживанні їжі закликає віруючий люд зосередитися на духовних і внутрішніх цінностях.
Не потрібно постити маленьким дітям, людям похилого віку, які хворіють, і тим, хто має хронічні захворювання.
Кожен день Страсного тижня віруючі намагаються приділити увагу не дозвільним розвагам і веселощам, а допомозі і підтримки близьким. Особисте дотримання посту краще обговорити з батюшкою або з лікарем, щоб не нашкодити власному здоров’ю.
Це найвідповідальніший період у православних, коли важливо стримуватися і поводити себе правильно, щоб не гнівити Бога. Потрібно закінчити термінові справи до Страсного тижня, а дні, що залишилися присвятити молитвам і богоугодним справам. Страсний тиждень в Україні в 2021 році буде з 26 квітня по 1 травня.

Читайте також:  Уся родина інфікована. Киянка розписала симптоми коронавірусу по днях

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.