facebook

Напої без цукру, обід без сосисок: як змінилося харчування у франківських школах

Чай, компот і какао без цукру і 2 грами солі на обід – саме такі тепер вимоги до якості харчування у школах. Це пов’язано із новим наказом МОЗ, що набрав чинності 1 січня 2021 року. У новому документі цілий розділ присвячений організації харчування у закладах середньої освіти і там чимало змін.
Заступниця директора департаменту освіти і науки Наталія Микула наголошує, що найбільше зміни торкають саме смакових якостей, інформує пресслужба міського голови.


«Згідно з новим наказом, в організацію харчування внесли чимало змін. І я хочу, щоб батьки про них знали. Найперше, наголошую, що усі напої, що подаються дітям (як-то какао з молоком, чай, компот, узвар) подаються без цукру. Використання цукру чи підсолоджувачів у напоях повністю заборонена регламентом. Також згідно нового документу, зменшено порції використання солі. До прикладу, на сніданок дитина може отримати не більше як 1 грам солі, а 2 грами – на обід», – розповідає Микула.
Вона наголошує, що навіть для приготування здобної випічки можна використати не більше 5 грам цукру на 100 грам готової продукції і лише 0, 45 грами солі та 10 грам жирів. За її словами, такі зміни найперше відбиваються на смакових якостях.

«Зрозуміло, що якщо дитина звикла до солодкого чаю чи улюбленої булочки, то такі страви найперше їм здаватимуться незвичними», – пояснює Микула.

Варто зауважити, що окрім цукру, та зменшення солі, з меню повністю прибрали сардельки чи сосиски. Тепер улюблені багатьма дітьми булочки з сосисками у буфеті школярі не знайдуть.

«Те, що заборонили ковбасні вироби – то я ЗА. Адже ми, не можемо бути впевнені в їх якості. Але от є ряд інших змін. До прикладу, що стосується напоїв. В ліцеї є різні вікові категорії. І якщо старша школа – нормально реагує на несолодкий чай, то діти молодших класів більшість не готові таке пити. Кисіль, узвар, лимонад, компоти з фруктів, чай з лимоном – подаємо без цукру. І з цілого класу, де 20 дітей випиває лиш 3. Решту – просто залишають. Можливо ще звикнуть», – каже підприємиця, яка надає послуги з харчування у ліцеї №23 імені Романа Гурика Ірина Дубова.
Директор департаменту освіти і науки Ігор Максимчук розповідає, що змінювати систему харчування в Івано-Франківську почали ще у 2019 році.

Читайте також:  Коли будуть осінні канікули в європейських країнах: озвучено дати

«Тоді до Івано-Франківська приїжджав Євген Клопотенко, за рецептами зі збірника якого почали харчувати дітей. Тобто, в кожному освітньому закладі харчування, страви готувалися відповідно до цього рецептурного збірника, який затверджений МОН України. Окрім зміни самої системи харчування ми велику долю докладали до зміни самих їдалень, харчоблоків. Можна сказати, ми крок за кроком змінюємо систему харчування в освіті міста Івано-Франківська».
За словами заступниці міського голови Вікторії Дротянко, батьки мають право звертатися в школу щодо харчування.

«Найперше слід звертатися до директора навчального закладу. Місто також не стоїть осторонь харчування. Для того, щоб якісно впровадити та оновити цей процес, впроваджуються ряд програм. Програми бюджет участі, до прикладу. Маємо 3 об’єкта, де вдалося модернізувати харчоблоки: гімназії №3, ліцеях № 21 та 16 (буфет та харчоблок)», – наголошує Вікторія Дротянко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.