facebook

В Україні заборонять частину сигарет: які зникнуть із прилавків

В Україні незабаром можуть заборонити сигарети зі смаковими добавками й ароматизаторами, а також ароматизовані рідини.



Про це йдеться в законопроєкті №4358, який розглянуть на найближчому засіданні Верховної Ради. Автори документа – нардепи від “Слуги народу” Лада Булах, Вікторія Вагнер, Михайло Радуцький і ін.

Документ передбачає:

Збільшення зображення з медичним попередженням із 50 до 65% пачки. Також воно буде не на одній стороні, як зараз, а на обох.

Заборона ароматизованих сигарет і рідини. Сигарети з ментоловим, фруктовим та іншими смаками не можна буде продавати.

Підвищення мінімального віку для продажу сигарет із 18 до 21 року. Крім того, введуть вимоги для пунктів продажу тютюнових виробів (їх не зможуть підсвічувати й наряджати).

Місцевій владі дозволять вводити вільні від куріння зони, заборонять робити курилки на робочих і в громадських місцях.

Варто зазначити, що такі правила діють у багатьох країнах ЄС. В Україні ж такі нововведення пропонували ввести ще в 2020-му, але тоді не вистачило політичної волі навіть для того, щоб винести документ на голосування в сесійну залу.

Проти нововведення виступають тютюнові компанії. Вони ризикують втратити частину прибутку, також їм доведеться переглянути свою продукцію, змінити зображення на пачках й обмежити рекламу.

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, в Україні можуть заборонити сигарети з ароматизаторами та різними смаками, а тютюнові вироби продавати тільки клієнтам віком від 21 року.

Відповідні нововведення передбачено законопроєктом №2813, який може стати законом уже в 2021-му, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Крім того, змінять і вигляд упаковок: на них розмістять фотографії запалених зубів, уражених органів тощо.

Читайте також:  "Чорна смерть": людство попередили про нову небезпечнішу пандемію

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.