facebook

Тариф на електроенергію можна значно знизити: “Енергоатом” пропонує українцям розпочати продавати дешеву енергію

Тариф на електроенергію для побутовuх спожuвачів Українu може статu значно дешевше. Його можна істотно знuзuтu за рахунок того, що населенню будуть продаватu дешеву енергію від “Енергоатому”. Такuмu планами поділuвся в своєму Facebook вuконуючий обов’язкu главu Міненерго Юрій Вітренко.



 

Вітренко пише, що люди, які коментують публікації на його сторінці, вже не раз висловлювали думку, чому б побутовим споживачам не продавати електроенергію за низькими цінами від “Енергоатому”. Адже не секрет, що атомна енергетика сьогодні найдешевша за собівартістю. Отже, саме її продукт і повинні відпускати для населення.

Вітренко імпонує така ідея – зробити тариф на електроенергію для побутових споживачів на основі тієї енергії, яку виробляє “Енергоатом”. На його думку, “Енергоатом” міг би продавати її за ціною собівартості плюс 10% прибутку.

“Енергоатом, як виробник дешевої електроенергії, буде продавати електроенергію в першу чергу для потреб вразливих споживачів (велика частина населення) і захищених споживачів (яких не можна відключати) – за собівартістю плюс 10% прибутку. Для людей – стабільна, зрозуміла ціна. Для Енергоатому – стабільний дохід, що покриває витрати “, – пише Юрій Вітренко.

При цьому він додає, що в собівартість електроенергії від “Енергоатому” обов’язково повинна входити інвестиційна складова, тобто гроші, які потрібні для відтворення виробничих фондів і розвиток атомної енергетики.

При цьому надлишки виробленої енергії – тієї, що не пішла на забезпечення потреб населення, “Енергоатом” міг би продавати на ринку, але вже за іншою ціною.

До сих пір (до кінця 2020 року) “Енергоатом” був зобов’язаний продавати 50% виробленої енергії по 1 копійці за кВт-годину, що призвело до величезних збитків в області атомної енергетики. Зараз компанії “Енергоатом” продовжили дію спеціальних зобов’язань до 1 квітня 2021, однак за більш м’яким нормативам. Компанія зобов’язана продавати 40% виробленої енергії за ціною 15 копійок за кВт-годину. Однак і з таким тарифом на електроенергію в компанії прогнозують за перші три місяці року збиток у розмірі близько 4 мільярдів гривень.

Читайте також:  Алла Мазур повідомила про втрату близької людини

Насправді, сама компанія “Енергоатом” оцінює свій тариф на електроенергію в межах 0,54-0,57 гривні за кВт-годину.

Для споживачів тариф на електроенергію все одно буде вище, ніж цей

Адже енергію від “Енергоатому” потрібно передати до кінцевого споживача і довести її до кондиції. Для цього потрібно утримувати розгалужену мережу ліній електропередач, підстанції, а також персонал, який все це буде обслуговувати. Тобто, для побутових споживачів все одно тариф на електроенергію буде вище, ніж він буде на виході з “Енергоатому”, проте значно нижче, ніж зараз.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.