facebook

У школах України встановили нові правила харчування

В Україні з 1 січня 2021 року запрацював Санітарний регламент для установ загальної середньої освіти, який встановив нові санітарні вимоги в школах.



Згідно з указом Міністерства охорони здоров’я № 2205 від 25 вересня 2020 року, відповідальним за дотримання правил є засновник і керівник навчального закладу. Щоденний контроль здійснюватимуть керівник та медичний працівник навчального закладу.

Харчування в школах
Основні зміни зачепили харчування дітей у школах. Заборонено продавати такі продукти:

кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів більш ніж 10 г на 100 г готового продукту;

вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

продукти (зокрема снеки) із вмістом солі більш ніж 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту і/або з вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту і/або синтетичних барвників й ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну і ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку й аромату, консервантів;

продукти з вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);

непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;

непастеризовані соки;

рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукру й підсолоджувачів;

газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;

кава та кавові напої;

гриби;

продукція домашнього виробництва.

Вимоги до приміщень у школі
Після ремонту або встановлення нових меблів треба перевірити чистоту повітря на наявність вимірювання концентрацій формальдегіду та інших хімічних речовин. До того ж концентрація в повітрі CO2 не повинна перевищувати – 0,01 мг/м3, CO – не більш ніж 5,0 мг/м3, формальдегіду – не більш як 0,01 мг/м3.

Читайте також:  ІФНТУНГ підтримує співробітництво з британцями

Водночас у присутності дітей не можна проводити ремонтні роботи.

У кабінеті інформатики не можна використовувати старі монітори. Також заборонено одночасно двом дітям працювати за одним комп’ютером.

У документі МОЗ прописано правила встановлення комп’ютерів: екран монітора для ПК не менш ніж 15 дюймів, ноутбука – 14. Wi-Fi роутери мають бути закріплені на висоті щонайменше 2 метри від підлоги. Поза навчання всі прилади повинні бути вимкнені.

У Регламенті прописано відстань між партами, стільцями і стінами в класі. Учнів мають пересаджувати за різні парти та на інші ряди не менш ніж двічі на рік.

Навчальний процес
Тривалість перерв між уроками для учнів 1 – 4-х класів рекомендується не менш ніж 15 хвилин, 5 – 12 класів – щонайменше 10 хвилин, великої перерви – 30 хвилин (для вживання їжі).

Замість однієї великої перерви можна влаштовувати дві перерви по 20 хвилин, після другого і третього уроків – для учнів 1 – 4-х класів, після третього і четвертого – для учнів 5 – 12 класів.

У середині здвоєного навчального заняття необхідно організувати перерву тривалістю 10 хвилин для активного відпочинку.

Крім того, тепер діти не будуть мити підлоги в класах, але повинні прибирати за собою. Тобто дотримуватися чистоти за партою і смітити навколо неї. Також діти можуть поливати рослини і робити невелике вологе прибирання в класі, крім миття вікон та підлоги. Йдеться виключно про учнів 5 – 11 (12) класів. До того ж дітям не можна використовувати мийні та дезінфекційні засоби.

Крім того, прибирання проходить за участю педагогічних і/або медичних працівників і не має перевищувати однієї години на тиждень.

У регламенті зазначено, що максимальна маса вантажу для підняття школярами: 11 – 12 років до 4 кг, 13 – 14 років – до 5 кг, 15 років: хлопчики – 12 кг, дівчатка – 6 кг, 16 років відповідно 14 і 7 кг, 17 років – 16 і 8 кг.

Читайте також:  У вчителів з осені може змінитися зарплата: скільки зароблятимуть педагоги

Учні, які живуть на відстані понад 2 км від школи, мають бути забезпечені транспортом для підвезення.

У Регламенті зазначено, що працівники школи і вчителі повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення терміну цих оглядів вони не можуть бути допущені до освітнього процесу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.