facebook

Премія вчителя 28 тисяч гривень? Хто нараховує винагороди педагогам та в яких розмірах

Нещодавно на порталі «Всеосвіта» вийшла стаття про те, що столичний вчитель початкових класів отримав премію 28 тисяч гривень. Ця новина дуже сколихнула освітянську спільноту. Дехто навіть звинуватив видання у поширенні неправдивої інформації. Ми отримали сотні коментарів і ледь не кожен педагог зізнався, що не вірить в те, що хтось із вчителів може отримувати такі винагороди.



Проаналізувавши коментарі, стало зрозуміло, що ситуація з преміями вчителів по Україні дуже різниться. І якщо столичні педагоги отримують премії, і їхній розмір може становити суму посадового окладу, а подекуди й більше, то в сільських місцевостях та районних центрах ситуація куди гірша. Вчителі зізнавалися, що премію якщо і отримували, то лише раз на рік, та й то, у невеликих розмірах – до 1000 гривень.

А хтось написав, що навіть зарплати не бачить, не те що премій.

Про те, що вчителям у Києві дійсно щороку нараховують чималі премії, неодноразово писав і освітній експерт з проведення інституційного аудиту в закладах ЗСО Володимир Онацький, який довгий час працював столичним вчителем:

Тож чому столичні вчителі отримують премії по декілька разів на рік, а педагогам з інших міст і сіл їх не нараховують взагалі? І чи немає в цьому порушення прав освітян? З цим питанням журналісти «Всеосвіти» звернулися до освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Наразі у пресслужбі готують відповідь на запит журналістів. Попередньо там повідомили, що дійсно, у Києві бувають випадки, коли вчителям і директорам нараховуються премії у п’ятизначних цифрах.

Тим часом у законі «Про освіту» чітко прописано, що премії педагогічним і науково-педагогічним працівникам встановлює керівник закладу освіти.

Закон «Про освіту», Розділ VII, стаття 61:

Читайте також:  “Схопив дитину за волосся та вдарив у скроню”: вчитель побив другокласника

Пункт 6

Заклад освіти має право за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством, встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії та інші види заохочень.

Пункт 7

Керівник закладу освіти відповідно до законодавства, установчих документів та колективного договору має право встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії за використання в освітньому процесі іноземних мов, сучасних технологій, реалізацію інноваційних проєктів тощо.

У Законі немає чітко прописаних обмежень щодо розмірів доплат, премій чи надбавок. Кому призначати премію та в якому розмірі, вирішують керівники закладів освіти. Преміювання вчителів відбувається за рахунок власних надходжень закладу освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.