facebook

У нас вже третій вірус на порозі: український епідеміолог на сполох

Мутація COVID-19 сильно ускладнює можливість створення ефективної вакцини



Вакцина від коронавірусу може стати непотрібною для України через те, що вірус швидко мутує, і за період часу, поки ефективні ліки проти COVID-19 дійдуть до нашої країни, вони вже втратять свою актуальність.

Таку можливість допустила завідувачка кафедри епідеміології ЛНМУ Наталія Виноградова в програмі “Свобода слова Савіка Шустера”.

Фахівець зазначила, що світу загрожує вже третій вірус, вакцин від якого досі ще не створили. Епідеміолог пояснила, що мова йде про SARS-CoV-2, потім іспанський варіант вірусу з 6-ма мутаціями, і “тепер на порозі у нас вірус норок”.

“Давайте реально дивитися на ситуацію, скільки нам вже потрібно вакцин – три. А ми поки що робимо першу”, – наголосила вона.

Виноградова звернула увагу, що коронавірус є РНК-містким, тобто має високу здатність до мутації, а це значно ускладнює процес створення ефективної вакцини.

У цьому контексті епідеміолог нагадала, що попри численні розробки та безліч варіантів, досі не вдалося зробити вакцину від ВІЛ-інфекції, також не вийшло винайти вакцину проти гепатиту С.

“Я наводжу цю паралель, тому що цей вірус РНК-овий. Він досить швидко набуває різних варіацій в протективних ділянках, які відповідають за імунну відповідь. І немає гарантій, що та вакцина, яку ми з вами так чекаємо, до того часу, коли вона прийде, буде нам потрібна. Тому що у нас третій вірус на порозі”, – розповіла Виноградова.

Також експерт наголосила, що Україні дуже потрібна вакцина, однак з урахуванням ситуації з пандемією у світі вона закликала “брати до уваги азійську систему реагування на біологічні загрози”.

“Подивіться, як вони взяли під контроль. Це єдиний правильний шлях. Вакцини – це допоміжний, а протиепідеміологічне забезпечення по тому, як реально розвивається процес – це єдиний правильний шлях для закриття проблеми”, – заявила епідеміолог.

Читайте також:  До людей, як до непотребу: на Франківщині водій пригрозив викинути пасажира з автобуса

Раніше повідомлялося, що мутований коронавірус з Данії загрожує світові новою пандемією, і вчені б’ють на сполох через вірус у норок.

Нагадаємо, головна тема ефіру “Свободи слова Савіка Шустера” – карантин вихідного дня в Україні. Зокрема, експерти у студії – Максим Степанов, Ольга Голубовська, Михайло Радуцький, а також відомі ресторатори, підприємці та юристи – дискутують на тему, чи переживе бізнес вихідні. Також українцям розкажуть, чи варто розраховувати на вакцину від коронавірусу найближчим часом.

У попередньому випуску програми екс-посол США Вільям Тейлор розповів про підтримку України теперішньою та майбутньою американською владою.

Також глава МОЗ Максим Степанов висловився щодо проблем української медицини під час пандемії COVID-19.

А ще очільник міністерства розповів про кількість хворих на COVID-19, які потрапляють до лікарень, скільки ліжок у медзакладах та як вирішити проблему з медичним киснем.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.