facebook

Європа знову занурилася в локдаун: які обмеження діють і що чекає на Україну

Практично всі країни Європейського Союзу повернули жорсткий карантин, щоб стримати поширення епідемії коронавірусу, не викликати колапсу медичної системи й врятувати життя людей. Європейські лідери пішли на такий вкрай непопулярний крок навіть на шкоду економіці своїх країн і рівню ВВП. В Україні теж збільшується кількість хворих, але поки що у владі з наступної суботи, 14 листопада, зважилися тільки на введення “карантину вихідного дня”. Про повне закриття за сценарієм весни поки що немає й мови – таке враження, що ця ідея не знаходить розуміння ні у владі, ні в бізнесу, ні у народу.



Що заборонили робити європейцям, як довго триватимуть обмеження і який карантин чекає Україну – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

У Європі почався частковий локдаун
Першою із розвинених країн Заходу, хто пішов на загальнонаціональний карантин за сценарієм весни, тобто коли закрилось все, став Ізраїль. Локдаун тривав з 25 вересня до 18 жовтня і категорично не підтримувався населенням. Тоді добовий рівень зараження в країні був на рівні 5-6 тисяч, а знижуватися почав тільки з 10-х чисел жовтня. В останні дні в країні фіксують лише 300-900 випадків інфікування на добу. Смертність за останній тиждень коливається на рівні 5-40 випадків.

Комендантську годину введено на всій території Бельгії, закрито не тільки ресторани й бари, але навіть кордон для іноземців. Повторні обмеження почали діяти з неділі 1 листопада і триватимуть до 13 грудня. Кількість хворих почала знижуватися тільки в останній тиждень – з 16 тис. до 6 тис. Смертність на рівні 120-170 випадків, хоча до лоукдауну показники зараженості трималися на рівні 8-10 тис., а смертей – 20-50.

Найбільше хворих стабільно фіксують у Франції – 36-86 тис., хоча ще три тижні тому ці цифри не перевищували 30 тис. Кількість смертей коливається на рівні 270-854 на добу. Для стримування інфекції із середини жовтня в Парижі і ще восьми великих містах країни на місяць ввели комендантську годину – з 21:00 до 6:00. Але через два тижні, із 30 жовтня, ввели повний локдаун по всій країні. Залишати будинки можна тільки з поважної причини: на роботу, до лікаря, у магазин, допомогти близькій людині, а також подихати повітрям. Глава МОЗ Франції Олів’є Веран тиждень тому зазначив, що в Парижі кожні 30 секунд хтось заражається коронавірусом. З огляду на статистику, 9 днів карантину поки що не розірвали епідеміологічного ланцюжка.

Читайте також:  Спостерігачі ОБСЄ бачили танки на території ЛНР

У Чехії закрили галереї, музеї, замки, палаци. Заборонено проведення ярмарків, циркових виступів, скасовані всі спортивні заходи. Із 3 до 30 листопада жорсткий карантин введений в Австрії. Ресторани і кафе зможуть продавати їжу тільки на винос. Магазини, на відміну від весняного локдауну, зможуть продовжити роботу, але всі різдвяні ярмарки скасовуються. Дитсадки, молодша і середня школа продовжать навчання в класах, а старша школа й університети повинні перейти на дистанційне навчання.

У країні фіксують по 5 тис. випадків зараження щодоби, смертність тримається на рівні 30.

До середини жовтня в Німеччині заборонили роботу клубів, барів і ресторанів після 23:00. Але вже з понеділка, 2 листопада, по всій країні почався чотиритижневий частковий локдаун, закрилися всі підприємства дозвілля, ресторани, кафе. Соціальні контакти між людьми обмежені до абсолютного мінімуму. Магазини роздрібної торгівлі залишаються відкритими, але там діятимуть обмеження за кількістю клієнтів усередині. Школи і дитячі садки теж відкриті. Німецький уряд закликає дотримуватися такого м’якого локдауну, щоб не довелося закривати країну на різдвяні свята. Як видно зі статистики, такі методи дають плоди. Рівень захворюваності в Німеччині коливається на рівні 16-20 тис., смертей – близько 150 на добу.

По 16-20 тисяч випадків коронавірусу на добу за останній тиждень фіксують в Іспанії. Рівень смертності – 200-300. У країні введено частковий карантин: закриті кафе і ресторани, навчання в університетах переведено в онлайн, з 22:00 до 6 ранку введено комендантську годину. На вулиці обов’язкове носіння захисної маски. До речі, Іспанія стала першою країною в Європі, яка подолала позначку в 1 млн хворих на ковід.

Найближчими днями посилити карантин на всій території готується влада Італії. Пропонується закрити музеї, розважальні заклади, громадський транспорт повинен бути заповнений на половину, а ввечері виходити на вулиці заборонено. Торгові центри будуть закриті на вихідних та у святкові дні. Італія вважається найбільш постраждалою від весняної епідемії, коли кожну добу протягом 2 місяців вмирало по 2-3 тис. людей похилого віку. Зараз там щодоби фіксують по 30 тис. випадків, кількість смертей збільшилася і доходить до 450.

Читайте також:  В Україні відбувається грандіозна подія, яка переверне життя кожного українця. Монахи зробили шокуючий прогноз. Такого ніхто не чекав

З 5 листопада на місяць закриються всі паби, ресторани і непродовольчі магазини у Великобританії. Водночас школи й університети продовжать працювати. Людям дозволено виходити з дому тільки в разі потреби. Добова захворюваність по країні останні два тижні перебуває на рівні 20 тис., смертність доходить і до 500 на добу.

У Греції з минулої суботи дозволено виходити на вулицю тільки після офіційного запиту через мобільний телефон та отримання авторизації. Відкрито тільки магазини, що торгують товарами першої необхідності, та аптеки. Хоча рівень захворюваності на добу у них не перевищує 2 тис., а смертей – 35 випадків.

У Польщі дозволено працювати перукарням і бакалійним магазинам. Усі культурно-розважальні заклади закриті, а готелі будуть приймати тільки тих, хто приїжджає по роботі. Кількість інфікованих доходить до 27 тис. на добу, смертей – 173-445.

Першість у світі за кількістю хворих у США – щодоби понад 100 тис. і близько 500-1000 смертей. І це не тільки завдяки масовому тестуванню, а й політиці поки що президента Дональда Трампа. На початку жовтня він заявив, що уряд США справляється з локальними спалахами захворюваності на COVID-19 і засудив плани деяких губернаторів від Демократичної ввести карантин в їхніх штатах.

“Ми більше не будемо вводити локдаун”, – заявив Трамп у той період, коли сам захворів на “ковід”.

Локдаун допоможе розірвати ланцюг передачі вірусу
В Україні, як і в Європі, теж триває зростання захворюваності – вже минулої суботи країна перейшла позначку в 10 тис. хворих, дійшовши до 10 тис. 756. Як стало відомо OBOZREVATEL із власних джерел у Міністерстві охорони здоров’я, відомство наполягає на введенні місячного карантину, щоб розірвати ланцюг передачі хвороби. Не проти б посилити карантин і лікарка-інфекціоністка, докториня медичних наук Ольга Голубовська.

Читайте також:  Зсув грунту в Італії відрізав від світу гірські містечка й села

“Я дуже добре ставлюся до ідеї локдауну в Україні. Це зробить істотний позитивний вплив на стан захворюваності на коронавірус у країні і допоможе нам зупинити потік важких хворих, які потребують інтенсивної терапії”, – пояснила вона в коментарі OBOZREVATEL.

Але поки влада змогла реалізувати лише ідею “карантин вихідного дня”. І то на такий крок витратили днів 8-9, щоб затвердити її в усіх потрібних інстанціях. Такий карантин почне діяти вже з наступної суботи, 14 листопада. На суботу та неділю закриють всі розважальні заклади, спортзали, а ресторани працюватимуть тільки на винос.

Тим часом кількість хворих зростатиме з кожним днем і цілком ймовірно, що наприкінці тижня з такими темпами загальної безвідповідальності як влади, так і суспільства, у нас буде 15 тис. хворих на добу. Ще тиждень-два і перед українською владою постане питання, що важливіше – економіка і ВВП чи все-таки людське життя?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.