facebook

Опалювальний сезон вдарить по кишені: все через зміни зі субсидіями і розмір соціальної допомоги

Багато українців під час наступного опалювального сезону будуть змушені платити набагато більше за комунальні послуги. Причиною стали змінена формула розрахунку субсидій та скорочення розміру соціальної допомоги.

Про це інформує “Вголос”, пише “Цинічний Львів”.

Доведеться платити на 40% більше

Це може призвести до того, що деяким користувачам доведеться платити на 40% більше. Українці поки не відчули змін, однак вже під час опалювального сезону доведеться платити більше на близько пів тисячі гривень.

Для того, щоб розрахувати розміри субсидії для кожної окремої сім’ї, потрібно дохід на одного члена сім’ї розділити на два прожиткових мінімуми, а потім помножити на 15%. Якщо середній дохід на одного члена сім’ї становить близько 3 тисяч гривень, то родина може платити за комунальні послуги не більше 11,6% від свого доходу. Якщо сукупний дохід дорівнює 9 тисячам гривень, то взимку на комунальні послуги піде 1044 гривні. Все, що зверху цієї суми повинна покривати субсидія. Однак це діє тільки в межах соціальних нормативів споживання.

У новій формулі замість коефіцієнта у 15% встановлять 20%, а це означає, що з 9 тисяч гривень сукупного доходу сім’я повинна буде віддавати вже не 11,6%, а 15,4% від сукупного доходу.

Розмір допомоги стане набагато менше

Розмір субсидії тепер будуть враховувати, як частину доходу дому. І це призведе до того, що розмір допомоги стане набагато менше.




“Припустимо багатодітна сім’я подає документи на отримання державної допомоги як малозабезпечена. За новими правилами їм у доходи впишуть ще й субсидію, а загальний розмір допомоги на дітей зменшується. Вони кажуть, що збільшили допомогу на дітей до 2,5 прожиткових мінімумів. Але по факту вони включили в доходи субсидію і таким чином абсолютно нівелювали яке-небудь підвищення”
, – пояснив ексміністр соціальної політики Андрій Рева.

Читайте також:  В Україні скасують 50% "соціальну" пільгу на комуналку: названо причину

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.