facebook

Померла після візиту до стоматолога: українцям розповіли, як себе убезпечити (відео)

Поліція розслідує інцидент на Закарпатті. Лікарю загрожує термін до 2 років

Смерть дівчини після візиту до стоматолога на Закарпатті настала внаслідок анафілактичного шоку та медикаментозної алергії на препарат, який лікар ввів 20-річній пацієнтці. Зараз трагічний випадок розслідує поліція, а лікаря відсторонили від роботи на 30 робочих днів. Про це передає ТСН.

Дівчина не знала, що у неї алергія на анестетики. Мешканка села Репинне пішла до стоматолога вдруге в житті – їй потрібно було видалити зуб.

Коли Богдані Костюк в кабінеті стоматолога в Міжгірської районної лікарні стало погано після уколу, медики вирішили, що вона просто втратила свідомість через хвилювання.

Дівчині дали вдихнути нашатирний спирт, але адреналіном – рятівним в подібних випадках – не скористалися. Також медсетра викликала “швидку допомогу”.

Вона впала в кому, після чого дівчину перевезли в Ужгородську обласну лікарню, де вона і померла в реанімаційному відділенні 1 липня, так і не прийшовши до свідомості.

Заступник головного лікаря обллікарні Василь Стрижак зізнався, що медики бачили, що врятувати дівчину їм не вдасться.

Правоохоронці порушили два кримінальних провадження за фактом смерті та неналежного виконання лікарем своїх обов’язків.

“За 140-ою – це позбавлення волі на строк до двох років”, – розповіла речниця поліції Закарпатської обаласти Інеса Манзулич-Іванова.



Всіх стоматологів навчають необхідним діям, якщо у пацієнта трапився анафілактичний шок. Тут дуже важливо надати потрібну допомогу в перші хвилини.

Медики в аптечці повинні мати або адреналін в ампулах або сучасну ручку-шприц – цей препарат вводиться у стегно.

Зараз випадки з анафілактичним шоком у пацієнтів досить рідкісні, враховуючи сучасні знеболюючі препарати. У той же час ніхто від них не застрахований.

Читайте також:  Помолімось, щоб швидше знайшлись рідні і провели в останню путь: Розшукують родичів Євгена Богоявленського спочилого земляка в Італії

Раніше перед введенням анестезії проводили нашкірні тести пацієнтам, однак тепер це заборонено робити в кабінеті стоматолога – ці проби повинні проводитися виключно лікарем-алерголом в стаціонарі виключно, де є серцево-легенева реанімація.

Сам тест триває 15 хвилин – на руку наносять препарат і проколюють шкіру, і якщо вона не почервоніє, то стоматолог може користуватися відповідними анестетиками.

Зазначається, що даний тест треба робити дітям, які ніколи не контактували із анестетиками. Також це потрібно дорослим, у яких виникали нестандартні реакції на “незнайомі” медикаменти.

Ознаками лікарської алергії є запаморочення, набряк, утруднення дихання і будь-яка інша реакція. Її здатні спровокувати травми з переломом, операції, курс антибіотиків, захворювання на діабет або туберкульоз, а також зміна чутливості до їжі, рослин і тварин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.