facebook

Перекручування та маніпуляції: як російські бойовики спотворюють інформацію

Російська пропаганда в Україні – явище, на жаль, не нове. Ще з початку Революції Гідності росіяни намагалися розколоти українське суспільство шляхом дезінформації. Що вже й говорити про кремлівську агресію на Донбасі. Не можна забувати й про те, що українці часом самі підігрують ворогу та створюють для його пропаганди інформаційні приводи. Але про все поступово.

Минулого тижня на всю країну прогриміла історія священика Романа Винника, якого висадили з автобуса по дорозі до Івано-Франківська за зауваження про російську «попсу». Отець Роман впіймав попутну «маршрутку» дорогою з Івано-Франківська до Долини. Як виявилося, усі пасажири автобуса були родом з Одеської області. В салоні на повну гучність лунала «блатна» російська музика. Священик зробив водію зауваження – мовляв, увімкніть українські пісні. За це з боку інших пасажирів на адресу отця Романа почали лунати образи, а водій і взагалі висадив чоловіка неподалік Калуша. Чи можна назвати пасажирів автобуса сепаратистами чи колаборантами? Питання дискусійне. Однак точно вони зіграли на руку ворогові. Цей випадок одразу підхопили так звані «Сводкі апалченія Наваросії» (за цим посиланням https://vk.com/wall-57424472_278963). Пропагандисти подали цю інформацію так, наче в Україні попри все домінує «русскій мір», а «націоналістів» ніде не люблять. Яку шкоду несуть такі вкиди – питання риторичне.

Водночас, бойовики поширюють інформацію про «вогневі» провокації з боку ЗСУ на Донбасі. А ще – про використання ними протипіхотних мін (за цим посиланням https://vk.com/wall-57424472_279099). Від початку і до кінця – цинічна брехня. Адже саме з боку України постійно лунають ініціативи про перемир’я та припинення вогню. Саме українські медики кілька тижнів були розстріляні з засідки та підірвалися на цих же протипіхотних мінах.

Читайте також:  Антимонопольний комітет перевірить чому франківський аеропорт увів обмеження для окремих компаній

Як виявилося, у 21 столітті навіть у порівняно цивілізованій Росії в суспільну свідомість можна втовкмачити будь-яку ідею, якою б абсурдною вона не була. Важливо лише потрапити в унісон з настроями більшості, вихованої в умовах соцдійсності: твердити про патріотизм, почуття ліктя, велич держави і підступні задуми ворогів-заздрісників, які оточили країну. Для цього потрібні численні приклади власних успіхів і чужих невдач, причому не важливо – реальні вони чи ні. Таким чином виробництво брехні, замішаної на патріотизмі, стало державною політикою і отримало відповідний розмах. Брехня стала частиною суспільного договору: ми вам те, що хочете чути, а ви нам довіру і підтримку.

Читаючи будь-які російські чи сепаратистські «ЗМІ» пам’ятайте – вас намагаються обманути.

 

Джерела:




https://ua.krymr.com/a/27516414.html

https://vk.com/wall-57424472_279099

https://vk.com/wall-57424472_278963

Шукайте деталі в групі Facebook